BETANAL EXPERT

Betanal Expert je sistemični herbicid za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova u šećernoj repi.

 

Sastav  fenmedifam, 91 g/lit. ± 9,1 g/lit.
            desmedifam, 71 g/lit. ± 7,1 g/lit.
            etofumesat, 112g/lit. ± 7g/lit.

Formulacija  tekući uljni koncentrat za emulziju  (EC)

Primjena

Sistemični herbicid za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova u šećernoj repi na jedan od slijedećih načina:

  • jednokratno, u količini 3,5 lit./ha u 200 lit. vode/ha (350 ml sredstva u 20 lit. vode na 1000 m2) kada šećerna repa ima razvijena 4 prava lista, a korovi ne smiju imati više od 4 lista
  • u razdvojenoj (split) aplikaciji, dvokratno, u količini 1,5 lit./ha + 1,5 lit./ha (150 ml sredstva u 20 lit. vode na 1000 m2). Prvo tretiranje treba obaviti kada šećerna repa ima razvijena dva prava lista i kada većina korova ima razvijena dva lista. Drugo tretiranje obaviti nakon 7-14 dana u istoj fenofazi korova. Ako se zbog neujednačenog nicanja šećerna repa nalazi u fazi kotiledona, ne smiju se koristiti ove doze i ova rana primjena.
  • trokratno u količini 1 lit./ha + 1 lit./ha + 1 lit./ha (100 ml sredstva u 20 lit. vode na 1000 m2). Prvo tretiranje treba obaviti kada se većina korova nalazi u fazi kotiledona, a šećerna repa ima razvijena dva prava lista. Ako je repa u fazi kotiledona, ne smije se tretirati. Razmaci između tretiranja iznose 5-10 dana. Treće tretiranje obaviti samo ako je potrebno.


Fitotoksičnost / mogućnost miješanja

  • sredstvo se ne smije miješati sa kositrenim fungicidima i fosfornim insekticidima,
  • ne smije se miješati s herbicidima na bazi klopiralida.


Nakon vađenja šećerne repe obvezno je dublje oranje. Ne smije se koristiti pri temperaturama iznad 20°C ili kad se očekuju noćni mrazevi. Sredstvo može izazvati prolaznu fitotoksičnost. Ne smije se miješati s okvašivačima. Ne smije se koristiti na repi jače oštećenoj od kukaca i od nedostatka bora.

Ograničenja

  • primjena iz zrakoplova nije dozvoljena,
  • u punoj dozi može se koristiti samo jednom u vegetaciji.


Karenca  91 dan za šećernu repu.