Home » Lozin trips
Vinogradarstvo

Lozin trips

Lozin trips (lat. Drepanothrips reuteri) je sve češći štetnik u vinogradima kako u obalnom tako i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Štetnik napada

mlade izboje, lišće, mlade grozdiće

Opis štetnika

Odrasli resičar je svijetlo žućkaste boje, vrlo je sitan, manji je od 1mm.

Biologija i životni ciklus štetnika

Prezimi odrasla ženka na čokotima loze. U proljeće se počinje hraniti na prvim izbojima. Jedna ženka prosječno odloži do 100 jaja. Odlaže jedno ili dva jaja u parenhim izboja. Iz jaja nakon 6 do 10 dana izlaze ličinke. One se hrane na naličju lišća i na grozdićima. Njihov razvoj traje 6 do 9 dana.

Ima više generacija godišnje.

Štete koje izaziva lozin trips

Vinovu lozu napada početkom vegetacije. Odrasli sišu na mladim izbojima koji zaostanu u rastu. Kasnije ličinke sišu na plojki i peteljci lišća i na mladom grozdiću. Mjesto oštećenja na plojki poprima svijetlo žućkastu boju, a kasnije nekrotizira i plojka se deformira. Na peteljci na mjestima sisanja vide se točkaste nekroze. Na kraju list se osuši. Napadnuti dijelovi cvijeta se suše pa su grozdići rehuljavi. Štete na razvijenim bobama ogledaju se u točkicama na mjestu sisanja. Pred kraj vegetacije može napasti i sočne zaperke.

Zaštita od lozinog tripsa

Pragom odluke za zaštitu se smatraju 2 do 3 ličinke na jednom listu. Od zaštitnih sredstava primjenjuju se sredstva na bazi imidakloprida.