Home » Lozin zeleni cvrčak
Vinogradarstvo

Lozin zeleni cvrčak

Lozin zeleni cvrčak (lat. Empoasca vitis) je važan i gotovo redoviti štetnik vinove loze prvenstveno u Istri, a povremeno se javlja i na dalmatinskim otocima.

Manje je štetan u vinogradima kontinentalnog dijela Hrvatske.

Štetnik napada

lišće

Opis štetnika

Odrasli oblik ima vitko tijelo koje je zelenkaste, a ponekad i ružičaste boje, a naraste od 3 do 3,5 mm. Vrlo je živahan i teško se hvata.

Ličinka je bjelkasta s izrazito ispupčenim crnim očima. Kasnije pozeleni.

Biologija i životni ciklus štetnika

Prezimljuje odrasli oblik na zimzelenom bilju i četinjačama. U travnju migrira u vinograd. Odrasli oblici žive 4 do 5 tjedana. Embrionalni razvoj jaja traje 5 do 10 dana, a razvoj ličinke 20 do 30 dana. Odrasli oblici prve generacije javljaju se u svibnju i lipnju, odrasli druge generacije u srpnju i kolovozu, a treće generacije u rujnu i listopadu. Pojedine generacije se često i preklapaju tako da se istovremeno mogu naći svi oblici štetnika.

Ima tri generacije godišnje.

Štete koje izaziva lozin zeleni cvrčak

Glavninu šteta nanose odrasli oblici prve i druge generacije.

Štete nanosi sisanjem biljnog soka iz žila na naličju lišća. Time ometa kolanje sokova, a rezultat je posmeđenje nervature lista. Nakon toga cijeli list mijenja boju, rubovi se kovrčaju prema dolje. U bijelih sorata lišće žuti, a kod crvenih sorata lišće poprima tamnocrvenu boju. Ponekad se na lišću mogu pojaviti crvenkaste točkice i pjege uglastog oblika koje se šire s ruba prema glavnoj žili lista. Pjege mogu poprimiti mozaičan izgled. Simptomi se najprije javljaju na starijem lišću od srpnja nadalje.

Zaštita od lozinog zelenog cvrčka

Pojedine sorte kao što su  cabernet i sauvignon jače su napadnute ovim štetnikom; malvazija, sivi pinot, chardonnay i merlot su nešto manje napadnuti dok je graševina vrlo malo napadnuta.

Dobro gnojeni i bujni vinogradi jače su napadnuti ovim štetnikom.

Žutim ljepljivim pločama može se pratiti pojava i brojnost lozinog zelenog cvrčka.

Pragom odluke za suzbijanje smatra se 100 cvrčaka na 100 listova.

Preporučuje se primjena sistemičnih ili kontaktnih insekticida dopuštenih za suzbijanje grozdovih moljaca.