Početna 5 Voćarstvo 5 Jabuka 5 Rak kore jabuke

Rak kore jabuke

Rak kore jabuke (Nectria galligena )  je vrlo važna bolest jabuke, a nastaje putem rana.

Bolest napada

Koru grana i debla.

Uzročnik bolesti

Gljiva Nectria galligena.

Simptomi bolesti

U proljeće na mladim izdancima ili godinu dana starim grančicama, primjećuju se crvenkaste povrede koje su centrirane oko rana nastalih rezidbom, mrazom i drugim mehaničkim oštećenjima. Povrede prerastaju kasnije u rak-rane. Na starijim granama se rak-rane udubljuju te tvore koncentrične krugove oko rana. Biljka nastoji zarasti rane stvaranjem kalusnog tkiva, ali kako to obično ne uspijeva, bolest prodire duboko u tkivo, rane se povećavaju  što rezultira sušenjem grana, a ponekad i cijelog stabla.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Biologija bolesti

Uzročnik rak kore jabuke prezimi u obliku peritecija koji se pojavljuju u 3 do 4 godine starim rak-ranama. Krajem zime i tijekom proljeća otpuštaju se askospore. One su u proljeće kremastobijele boje, a kasnije tijekom godine pocrvene. Na svježim ranama u proljeće javljaju se jastučići konidija. Na starijim rak-ranama, konidije i askospore vidljive su tijekom cijele godine, ali njihovo stvaranje i klijavost ovisi o klimatskim uvjetima. Askospore I konidije kontaminiraju rane.  Moguća je i kontaminacija “list na list”.

Potrebni uvjeti za infekciju

Rak kore najviše poteškoća uzrokuje u planinskim područjima (viši vlažni položaji).

Za izbijanje bolesti potrebna je temperatura od 14 do 15,5 °C. Najmanje 6 sat prije penetracije gljivice stablo mora biti vlažno. Inkubacija može trajati nekoliko dana, nekoliko tjedana ili čak nekoliko mjeseci.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Zaštita od raka kore

Od preventivnih agrotehničkim mjera preporučuje se sadnja zdravih sadnica, formiranje uzgojnog oblika s prozračnom krošnjom kako se izboji ne bi dodirivali, izbjegavanje sadnje na mjestima gdje dolazi do smrzavanja  te zaštita rana nastalih rezidbom, tučom, mrazom ili nekim drugim mehaničkim oštećenjem.

Ako se bolest razvila, suzbijanje se provodi intenzivnom rezidbom kojom se uklanjaju sve grane sa simptomima ove bolesti. Odrezane zaražene grane potrebno je spaliti. Nastale rane preporučuje se premazati pastom (Mikazol ili Biopol V).

Kod osjetljivih sorata (Gala, Braeburn, Jonagold, Golden delicious, Pinova, Fuji) potrebno je izbjegavati rezidbu koja uzrokuje nastanak velikih rana jer one pogoduju razvoju uzročnika rak kore jabuke.

Tijekom proljeća potrebno je obaviti jedno kasno prskanje pripravcima na osnovi bakra,  dok se kasnije koriste površinski fungicidi namijenjeni suzbijanju krastavosti jabuke. Neposredno nakon berbe može se prskati bakrenim pripravcima. Tijekom toplih i kišnih jeseni preporučuje se do dva prskanja fungicidima na osnovi bakra u periodu opadanja lišća.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3