Home » Trsov ušenac
Vinogradarstvo

Trsov ušenac

Filoksera ili trsov ušenac (lat. Viteus vitifoliae) je donijet iz Amerike u Francusku oko 1860. godine.

Brzo se proširio Europom ostavljajući pustoš iza sebe jer su velike površine vinograda potpuno propale pa je tih godina zabilježeno više tisuća samoubojstava francuskih vinogradara. Danas se u Hrvatskoj još samo na nekim pjeskovitim terenima uz Dunav i na pojedinim otocima može uzgajati europska loza, a da nije cijepljena na američku podlogu, jer na spomenutim terenima filoksera nema mogućnosti za razvoj.

Štetnik napada

kod američke loze – lišće

kod europske loze – korijen

Opis štetnika

Filoksera je mala uš dužine 0,7 do 1,4 mm. Neki oblici imaju tijelo dugo i do 2 mm. Žutosmeđe je boje. Kroz rilo prolazi stilet kojim probija biljno tkivo iz kojeg siše sokove.

Biologija i životni ciklus štetnika

Razvoj filoksere je različit za američku i europsku lozu.

Na američkoj lozi prezimi zimsko jaje na nadzemnim dijelovima. Iz njega se razvija osnivačica koja stvara kolonije na naličju lišća. Tu se razvija još nekoliko generacija tih uši koje nazivamo uši šiškarice. Dio šiškarica potom migrira na korijen. U jesen nastaju seksualni oblici, a ženke odlažu zimska jaja.

Na europskoj lozi sve se generacije uši razvijaju na korijenju (uši korjenašice) partenogenetski, znači bez seksualne generacije. Prezime ličinke.

Kod nas ima 4 do 9 generacija godišnje.

Štete koje izaziva trsov ušenac

Filoksera napada različite organe američke i europske loze. Kod američke loze i na većini hibrida napada samo lišće jer se samo na njemu može razviti. U matičnjacima nanosi veće štete jer usporava rast i odrvenjavanje rozgve pa se ona lakše smrzne tokom zime. Na naličju lišća formiraju se nabrekline u kojima žive uši, a na licu lišća nalazi se mali otvor.

Na europskoj lozi oštećuje samo korijen na kojem siše pa se na njemu formiraju krupne izrasline (tuberozitete) i sitnije izrasline (nodozitete). Te izrasline onemogućavaju kolanje sokova što dovodi do sušenja čokota.

Zaštita od trsovog ušenca

Suzbijanje je nepotrebno na cijepljenoj europskoj lozi.

U matičnjacima američke loze napad uši šiškarica suzbija se prskanjem tijekom mirovanja vegetacije sredstvima za zimsko prskanje koja ubijaju jaja te u početku stvaranja šiški na lišću prskanjem nekim insekticidima preporučenim za tu svrhu.