LIRA

LIRA je selektivni sistemično-kontaktni herbicid za suzbijanje širokolisnih korova u šećernoj repi, merkantilnom kukuruzu, ozimoj uljanoj repici te ozimoj i jaroj pšenici i ječmu.

Aktivna tvar

 klopiralid  300 g/l

Formulacija

vodotopivi koncentrat (SL)

Primjena

LIRA je selektivni sistemično–kontaktni herbicid za suzbijanje širokolisnih korova iz por. glavočika (Asteraceae) - pelinolisne ambrozije (Ambrosia artemisifolia), običnog kostriša (Senecio vulgaris), kamilica (Matricaria chamomilla), jarmen (Anthemis spp.), samonikli suncokret (Helianthus annuus), osjak (Cirsium spp.), poljski svinjak (Sonchus spp.), por. štitarki (Apiaceae) i mahunarki (Fabaceae) primjenom nakon nicanja usjeva, kada se korovi nalaze u razvojnoj fazi 2-6 listova.

Primjenjuje se u slijedećim kulturama:

šećernoj repi (izuzev sjemenske) u dozi od 200-400 ml/ha.

merkantilnom kukuruzu u dozi od 200-330 ml/ha.

ozimoj uljanoj repici u dozi 200-330 ml/ha.

ozimoj i jaroj pšenici i ječmu u dozi od 300 ml/ha, primjenom od fenofaze punog busanja do drugog koljenca.

Niže doze se koriste u slučajevima kada se korovi nalaze u mlađem razvojnom stadiju (2-4 lista).

U radu treba spriječiti zanošenje škropiva na osjetljive usjeve (duhan, suncokret i dr.) i nasade. Nakon primjene u jesen iste godine i u proljeće iduće godine ne smiju se sijati lucerna, djetelina, mrkva, peršin, pastrnjak, salata i rajčica.

Karenca

70 dana za merkantilni kukuruz, a u šećernoj repi, ozimoj uljanoj repici, pšenici i ječmu osigurana je vremenom primjene.