PROSARO 250 EC

PROSARO 250 EC je kontaktno - sistemični fungicid za suzbijanje različitih uzročnika bolesti na pšenici i ječmu.

Sastav  protiokonazol 125 g/l + tebukonazol 125 g/l

Primjena

Kontaktno - sistemični fungicid za suzbijanje biljnih bolesti na:

pšenici

  • pepelnice (Erysiphe/Blumeria/graminis),
  • hrđa (Puccinia recondita),
  • smeđe pjegavosti lista (Septoria tritici), i
  • za samnjenje zaraze uzročnicima paleži klasa ( Fusarium spp.)

* u količini od 0,75 – 1,00 l/ha zu utrošak od 300 l vode/ha. Zadnje tretiranje obaviti prije početka cvatnje (75 -100 ml preparata u 20-40 l vode na 1000 m2);

ječmu

  • pepelnice (Erysiphe/Blumeria/graminis),
  • hrđe (Puccinia recondita )
  • sive pjegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis),
  • mrežaste pjegavosti (Pyrenophora teres)

*u količini od 0,75 – 1,00 l/ha zu utrošak od 300 l vode/ha. Zadnje tretiranje obaviti prije početka cvatnje (75 -100 ml preparata u 20-40 l vode na 1000 m2).

 Za suzbijanje sive i mrežaste pjegavosti ječma na osjetljivim sortama treba primjeniti višu preporučenu količinu sredstva.
Za suzbijanje paleži klasa potrebno je obaviti tretiranje višom preporučenom količinom sredstva početkom cvatnje.

Način djelovnanja

S obzirom na način biokemijskog djelovanja, dvostruka molekulska djelotvornost učinkovito zaustavljaju sve važne faze u gljivičnom infekcijskom lancu (npr. stvaranje apresorija i haustorija, razvoj micelija i stvaranje spora).
Kombinacijom Protiokonazola i Tebukonazola dolazi se do poboljšane kontrole u odnosu na odvojenu primjenu čistih djelatnih tvari. Uzrok tome je popratni učinak kombiniranja sistemične molekule s izvrsnim rezidualnim djelovanjem ( dugotrajni učinak)  fungicida koji pokazuje izrazita kurativna svojstva ( brzo djelujući učinak). Obje molekule podržavaju i nadopunjuju jedna drugu i međusobno su komplementarne u izražavanju efikasnosti.
Povrh toga, s Prosarom urodi žitarica dosežu potpuno novu razinu upravo zbog fizioloških učinaka koji se postižu s Protiokonazolom (također sličan strobilurinima).

Ograničenja

Može se koristiti najviše dva puta u vegetaciji. Primjena iz zrakoplova je dopuštena uz uvjet da se provodi na udaljenosti najmanje 700 m od ribnjaka, 500 m od naselja i gospodarskih zgrada te 200 m od voda, jezera i bunara. Primjenu iz zrakoplova potrebno je obaviti pri brzini vjetra ispod 3 m/s i relativnoj vlazi zraka iznad 50 %.
Nije opasan za pčele i gujavice te mikroorganizme za pročišćavanje otpadnih voda metodom aktivnog mulja. Ne oštećuje C- i N- mikrobiološku aktivnost tla.

Karenca 42 dana za pšenicu i ječam.