KALINOSUL 80 WG

KALINOSUL 80 WG je sumporni kontaktni fungicid za suzbijanje pepelnica na vinovoj lozi, voćkama, povrću, ukrasnom bilju i hmelju.

Aktivna tvar: sumpor 800 g/kg (u obliku autodisperzivnih granula)

Formulacija:samodispergirajuče granule (granule topive u vodi ) WG

DJELOVANJE

KALINOSUL 80 WG je preventivni fungicid u obliku močivih autodispergivnih granula. Prednost KALINOSULA 80 WG pred ostalim sumpornim sredstvima jest u njegovoj formulaciji-WDG, koja mu daje veću učinkovitost i uzrokuje dulje djelovanje, manju agresivnost na kulturne biljke, manju ispirljivost s poprskanih dijelova biljke i izvrsnu stabilnost pripremljene suspenzije.
KALINOSUL 80 WG također ima zadovoljavajuće akaricidno djelovanje na
grinje šiškarice (Eryophidae).

Primjena
Suzbija:

  • pepelnicu vinove loze (Uncinula necator) u konc. od 0,3 % (30 g u 10 l vode) preventivno, a od 0,3-0,5 % (30-50 g u 10 l vode) kurativno;
  • pepelnicu jabuke (Podosphaera leucotricha) u konc. 0,5-0,6 % (50-60 g u 10 l vode) prije cvatnje, te za prskanje poslije cvatnje jabuke u koncentraciji 0,3-0,5 %;
  • pepelnicu breskve (Sphaerotheca pannosa var. persicaria) u konc. 0,5- 0,6 % (50-60 g u 10 l vode) prije cvatnje, a od 0,3-0,4 % (30-40 g u 10 l vode) poslije cvatnje breskve;
  • pepelnicu hmelja (Sphaerotheca humuli) u konc. od 0,4 % (40 g u 10l vode);
  • pepelnice (Oidium spp.) na povrtnim kulturama u konc. od 0,3-0,4 % (30-40 g u 10 l vode);
  • pepelnicu ruže (Sphaerotheca pannosa var. rosae) u konc. od 0,35 % (35 g u 10 l vode);
  • pepelnicu u drugom cvijeću (begonijama, cinerarijama, krizantemama i hortenzijama) u konc. od 0,2 % (20 g u 10 l vode)

Fitotoksičnost
Može biti fitotoksičan ako se prska na temperaturama višim od 28°C.

Miješanje
Zbog lužnate reakcije ne preporuča se miješanje sa sredstvima na bazi kaptana, folpeta i bupirimata. Ne smije se miješati s uljnim sredstvima niti prskati do 21 dan poslije uporabe uljnih sredstava. Pri posljednjem prskanju u vinogradarstvu na smije se miješati s ditiokarbamatima, jer im znatno povisuje perzistentnost.

Karenca
7 dana za krastavce (u polju i u zaštićenom prostoru), grašak i hmelj; 14 dana za ostalo povrće i voćke, 35 dana za vinovu lozu.

Napomena
KALINOSUL se u tijeku vegetacije smije upotrijebiti najviše četiri puta na istoj površini.
Preporučuje se izbjegavati prskanje u punoj cvatnji. Upotreba u staklenicima je moguća, ali pri tome treba paziti da je osigurana dobra ventilacija. Upotreba iz zrakoplova nije dopuštena. Ne smiju se prskati špinat niti osjetljive sorte jabuka (Cox Orange, Ontario i Berlepsch).