Frostbuster

Frostbuster.jpg

Frostbuster.jpg

Frostbuster je priključni stroj koji se koristi u zaštiti pojoprivrednih nasada od mraza. 

LAZO FROSTBUSTER se sastoji od plinske turbine koja zagrijava zrak. Ovaj vrlo jednostavni gorionik je preuzet iz avionske industrije. Suprotno od primjene kod aviona, on u ovom slučaju može razvijati toplinu prema našim potrebama. U slučaju FROSTBUSTERA, turbinu pokreće traktor preko kardana sa max. 540 o/min.


Traktor mora imati min. 55 ks. Turbina nam služi za disperziju vrućeg zraka po parceli. Maksimalna disperzija toplog zraka je 150 metara u širinu. Jednostavnost ovog sistema omogućava nam stroj vrhunskih osobina, ekonomičan i potpuno siguran u radu. Potrošnja plina (propan) iznosi 30-40 kg na sat. Vrlo je važno razumjeti da radijacijski mraz hladi zrak ispuštanjem energije. U osnovi je to isti princip kao i plinski p lamenik na kojem grijemo vodu ili zrak oslobađanjem energije. Radijacija se zbiva konstantno. Želimo li malo ohladiti vodu, u nju stavimo nekoliko kocki leda. Prema tome, mi možemo spriječiti hlađenje zraka konstantnim dodavanjem toplog zraka.
Uglavnom, frostbuster miješa određenu količinu zraka i poliježe ga po tlu. Vrući zrak koji izlazi iz frostbustera ima temperaturu 80-100 st. C na izlazu iz turbine. Na razmaku od 1 m od stroja je temperatura 20 st. C. Dakle, nema opasnosti od oštećivanja biljaka. Topli zrak se nakon izlaza penje na oko 10 metara visine i stvara neku vrstu zračnih vratiju. Za sprječavanje radijacije vrlo je važno da stroj počinje raditi na +0,5 C. Površina koju možete zaštititi od mraza varira s obzirom na položaj i oblik parcele. Mnogo je lakše zaštititi pravilno oblikovanu parcelu nego parcelu sa mnogo kutova.

Lazo Frostbuster

Prije rada sa strojem potrebno je isplanirati i označiti si put kojim se vozi sa strojem. Razmak između prohoda strojem ne smije biti veći od 140 metara, on je obično 70-60 metara. Vrlo je važno da se svakih 8-10 minuta vratite na istu točku sa koje ste krenuli; dakle jedan prolaz po voćnjaku ne smije biti duži od 10 minuta. Maksimalna dozvoljena brzina vožnje je 8 km/h. Tijekom svakog prolaza temperatura poraste za 2 C, anakon toga polako pada. Posljedica toga je da temperatura nekad padne i ispod 0 C, no bez obzira na to, ako ta situacija ne traje duže od 10 minuta, nema štete na biljci. Stroj radi savršeno na temperaturama do – 5,5 C (dokazano u Belgiji ),a rezultati istraživanja u USA ukazuju da se zaštita od mraza uspješno provodi do –7 C. Testiranja nam govore i to da stroj dostiže svoj optimum nakon 1 sat rada.

EFIKASNOST stroja Frostbuster

Stroj se uspješno primjenjuje u SAD-u od 1997 godine. Rezultate rada stroja pratio je Davidsov institut iz Kalifornije. Istraživanja u Europi radio je PCF iz Gorsema (Belgija) na čelu sa Tomom Dekersom. Frostbuster je dobio nagradu u Južnoj Americi za idealnu zaštitu od mraza. Lazo Europa ima ekskluzivno pravo proizvodnje i prodaje strojeva za Europu, Kanadu i Južnu Afriku. Lazo Europe je razvio sasvim novi stroj za potrebe svog tržišta. Razvijen je potpuno novi način zaštite od buke i sigurnonosni sistem.

PREDNOSTI STROJAPRIMJENA
-MOBILNOST STROJA; MOŽE SE KORISTITI NA SVIM POVRŠINAMA- ZAŠTITA OD NOĆNOG MRAZA U PROIZVODNJI VOĆA, POVRĆA, GROŽĐA, VIŠANJA I ŠLJIVA
- JEDNOSTAVAN ZA UPRAVLJANJE- SPREČAVANJE POJAVE RINGA KOD NISKIH TEMPERATURA
- NISKI TROŠKOVI ODRŽAVANJA-SUŠENJE PLODOVA NAKON KIŠE
-NISU POTREBNE POSEBNE DOZVOLE ZA RAD SA STROJEM-SPREČAVANJE ŠTETA OD MRAZA UZROKOVANOG HLADNIM SJEVERNIM STRUJAMA ZRAKA
- NISKA POTROŠNJA


Za više o navedenom, kliknite ovdje.