Višnjin svrdlaš

Rhynchites auratus Scop.

 

Važan je štetnik višnje, a u nekim područjima i šljive.

 

Štetnik napada

Odrasli oblici → cvjetne pupove, kasnije plodiće; ličinke → plodove.

 

Opis štetnika

Odrasli oblici su bakrenosive boje. Bez rila, duljina im je oko 7 mm. Rilo i noge su smeđe boje.

Ličinka je bjelkasta i naraste do 8 mm.

 

Biologija i životni ciklus štetnika

Prezimi odrasli oblik ili ličinka posljednjeg stadija u tlu. Početkom travnja, u vrijeme kad višnje cvatu, javljaju se odrasli oblici. Hrane se pupovima, a kasnije i plodićima. Početkom svibnja ženke počinju odlagati jaja u plodove. Jedna ženka može odložiti prosječno 80 jaja. Nakon petnaestak dana iz jaja se razvije ličinka. Ona se zavlači u košticu koju izgriza. Nakon 16 do 36 dana, kad ličinka završi razvoj, napušta košticu i sami plod. To se događa najčešće početkom srpnja. Tada odlazi u tlo. Tu se dio ličinki kukulji i u rujnu daje odrasle oblike , a dio ličinki prezimi pa tek iduće godine u kolovozu daje mlade odrasle oblike.

 

Štete koje izaziva štetnik

Mjesto na plodu na kojem je ženka odložila jaja je lako prepoznatljivo po tamnom obojenju i šupljini u sredini ploda. Napad na zelenkaste plodove uzrokuje truljenje istih, a to truljenje ponekad obuhvati cijeli plod. Jako napadnuti plodovi otpadaju, dok oni koji i postignu zrelost su izbušeni sve do koštice.

 

Zaštita od višnjinog svrdlaša

Suzbijanje se provodi tretiranjem u vrijeme zametanja plodova ili u vrijeme pojave na pupovima insekticidima na bazi fosalona, endosulfana i fentiona.

Izdvojeni sadržaj