Bolesti maline

Crvenilo korijena maline

Phytophthora fragariae var. rubi   Na malini je zabilježeno nekoliko vrsta Phytophthora fragariae. Najdestruktivnija je vrsta Phytophthora fragariae var. rubi. To je najopasniji parazit maline koji može izazvati ozbiljne štete ako je nasad podignut na osjetljivim sortama i na slabo dreniranim tlima. U mnogim zemljama privuklo je pažnju istraživača zbog ogromnih šteta koje je izazvala.

Kestenjasta pjegavost izdanka maline

Didymella applanata   Gljiva parazitira na Rubus vrstama. Kod nas najveće štete nastaju na malini i kupini. Znatnije štete primijećene su kod nas nakon podizanja većih nasada.

Antraknoza maline

Elsinoë veneta   Bolest u suhom podneblju obično ne izaziva veće štete, ali u humidnim područjima na osjetljivim sortama gospodarski je važna bolest. Bolest je poznata u Hrvatskoj, a veće zaraze zapažene su nakon podizanja plantažnih nasada u Međimurju i Gorskom kotaru.

Siva plijesan maline

Botrytis cinerea   U kišnim godinama siva plijesan može izazvati velike gubitke u urodu jer se bolest javlja tik pred berbu kada je već kasno za bilo kakvu zaštitu.

Sušenje mladica maline

Leptosphaeria coniothyrium   Parazitira na Rubus vrstama, ali najveće štete nastaju na malini. Gljiva se smatra parazitom ozljeda. Kod nas je prisutna u svakom nasadu. Učestala je bolest u starim nasadima. Nakon uvođenja mehaničke berbe u mnogim zemljama zabilježene su povećane zaraze.

Najnovije objave