Žuta hrđa izboja i lista kupine

Kuehneola uredinis

 

Ova hrđa u nas je postala problem nakon uvođenja u proizvodnju kupina bez trna. Prisutna je u svim područjima u kojima se uzgajaju kupine bez trnja. Rani napadi mogu uzrokovati prijevremeni gubitak listova što ima za posljedicu nedovoljno sazrijevanje izboja i njihovo izmrzavanje tijekom zime.

 

Bolest napada

Stabljiku, list, rijetko plod.

 

Uzročnik bolesti

Gljiva Kuehneola uredinis.

 

Simptomi bolesti

Najočitiji simptomi nastaju na izdancima. Tijekom zime i ranog proljeća na izdancima se mogu primjetiti nabrekline na kori nešto tamnije purpurne boje. Na tim mjestima u travnju i svibnju kora počinje pucati. Pukotine su eliptičnog oblika i dužine 3 do 5 mm. U pukotinama nastaju uredosorusi iz kojih se rasipaju uredospore poput zlatnožutoga praha. Po jednom izboju može biti više pukotina s uredosorusima koji se katkad spajaju i mogu biti dugi i do nekoliko cm.

Na naličju listova, obično u lipnju ili kasnije, nastaju sitne okruglaste žute nakupine. Od jakih zaraza na listovima, koje kod nas nisu česte, lišće žuti i otpada. Pred kraj vegetacije na naličju lišća između uredosorusa formiraju se teliosorusi svjetlije žute boje. Ecidiji nastaju većinom na gornjoj strani lista ili na izbojima. Smješteni su uz žile i na izbojima u velikim elipsastoprstenastim nakupinama koje okružuju spermagoniji u obliku koncentričnoga prstena.

 

Biologija bolesti

To je hrđa s punim ciklusom na istom domaćinu. Teliospore su odmah nakon nastanka klijave pa nastaje bazidij na kojem se formiraju bazidiospore. Bazidiospore mogu još u jesen zaraziti izboje i listove. Na mjestima infekcije nastaju spermagoniji sa spermacijima, a zatim ecidiji s ecidiosporama. S praktičarskog aspekta važan način prezimljenja je micelij. On perenira u izboju iz jedne u drugu vegetaciju dajući u proljeće uredospore. Uredospore raznose zarazu tijekom vegetacije.

 

Zaštita od žute hrđe izboja i lista kupine

Potrebno je izbjegavati sadnju vrlo osjetljivih sorata kao što su Thornfree i Evergreen. Važan zahvat je i rezidba te spaljivanje zaraženih izboja nakon obavljene berbe. Preventivno prskanje protiv kompleksa bolesti treba započeti pred kretanje vegetacije, a može se nastaviti do cvatnje jednim od fungicida na bazi bakra. Specifičnu zaštitu treba započeti u proljeće čim se primijete prvi simptomi. Djelotvorni su bitertanol, ciprokonazol, propikonazol koji djeluju i na lisne hrđe.

Izdvojeni sadržaj