Jabučna pepeljasta uš

Dysaphis plantaginea Pass.

 

Jabučna pepeljasta uš je najštetnija vrsta lisnih ušiju u Hrvatskoj. Proširena je u cijeloj Europi, ali i na drugim kontinentima.

 

Štetnik napada

Lišće, izboje i cvjetove.

 

Opis štetnika

Relativno je velika vrsta. Odrasli oblici bez krila dosežu dužinu od 2,5 mm, okruglastog su  oblika i ljubičastomaslinastozelene do ružičastoljubičaste boje. Tijelo im je prekriveno bijelim brašnjavim voštanim prevlakama.

Krilati odrasli su tamnozelene boje sa sjajnom pjegom na središnjem dijelu zatka koji je sive boje. Sifoni su dugi i tamno smeđe boje. Kauda je vrlo kratka i izrazito konična.

Jaja su izdužena i crne su boje.

 

Biologija i životni ciklus štetnika

Jabučna pepeljasta uš je heterecijska vrsta što znači da ima više domaćina. Primarni domaćin joj je jabuka, a sekundarni domaćini su biljke iz roda Plantago, što znači da je ova uš štetna samo za jabuku.

Zimska jaja položena su u jesen na bazi pupova ili ispod kore jabuke. U fazi bubrenja pupova, svako leglo daje uš osnivačicu koja partenogenetski rađa oko 70 živih beskrilnih ženki.

Guste kolonije razvijaju se na naličju lišća i mladim izbojima.

Živorođene beskrilne ženke rađaju mužjake i žive krilate ženke koje migriraju na Plantago vrste. Širenje živorođenih beskrilnih ženki je osigurano vjetrom.

Postoje 6 do 9 generacija godišnje. Na jabuci, kolonije se razvijaju u travnju tijekom cvatnje. Živorođene krilate ženke se pojavljuju u svibnju i migriraju na trputac sve do kraja srpnja. Odrasli krilati oblici vraćaju se na jabuku od kraja rujna do studenog kada legu jaja. Jaja prezimljuju.

 

Štete koje izaziva štetnika

Ova uš je vrlo štetna vrsta jer nanosi teške distorzije biljci domaćinu.

Najprije se kovrča vršno lišće oko srednje žile, zatim lišće žuti i suši se. Izboji zaostaju u rastu isto kao I plodovi koji ostaju kržljavi, kvrgavi te na kraju otpadaju. Sisanjem na cvjetovima pepeljasta uš izaziva razne deformacije plodova.

Također se intenzivno izlučuje i medna rosa koja uzrokuje dodatne štete.

 

Zaštita od jabučne pepeljaste uši

Zbog velike štetnosti prag tolerantnosti vrlo je nizak, samo 1 do 2 zaražena lisna pršljena prije cvatnje na 100 pregledanih organa vizualnom metodom. Preporučuje se ovu vrstu suzbiti što ranije, još pred cvatnju. Također, postoje i sorte jabuka koje su otpornije na ovu vrstu uši.

Izdvojeni sadržaj