Izbor podloga za orah

Izbor podloga za orah

Izbor podloga za orah

Orah se razmnožava vegetativno, cijepljenjem sorti na podloge i generativno, sjetvom sjemena. Pouzdaniji način razmnožavanja se smatra cijepljenje kulturnih sorti na podloge.

​Takav način razmnožavanja ima čitav niz prednosti, kao raniji dolazak u rod i siguran identitet sorte. Generativno razmnožavanje prakticira se za proizvodnju podloga na koje se cijepe kulturne sorte.

Od početaka intenzivne proizvodnje cijepljenih sadnica za orah, sve se jasnije vidi značenje podloge. Najkorištenije podloge su obični orah (J. regia L.), istočnoamerički crni orah (J. nigra L.), mandžurijski orah (J. mandschurica Max.), sjevernokalifornijski crni orah (J. hindsii Jepson/Rehder) i japanski orah (J.sieboldiana Max.)
Obični (domaći orah) je najraširenija podloga za orah na našim prostorima. Sposobna je za prilagodbe te je tolerantna prema širokom rasponu pH vrijednosti u tlu od 5,5 do 8. 

Nepovoljno svojstvo te običnog oraha kao podloge je osjetljivost prema bolestima, posebno prema truležnici (Armillaria mellea). Kad je riječ o proizvodnji plodova, njegova velika i neujednačena bujnost su nepovoljne osobine.

Izdvojeni sadržaj