Kruška (lat. Pyrus communis L.) spada u jezgričave voćne vrste zajedno s jabukom, dunjom i oskorušom. U biljnoj sistematici kruška spada u porodicu ružovki (Rosaceae) te rod Pyrus. Jedna je od najstarijih voćnih vrsta.
Potječe iz Europe i Azije. Prema nekim zapisima datira iz razdoblja od prije par tisuća godina, dok s druge strane postoje pretpostavke da je otkrivena još u kamenom dobu. Dugo vremena nije bilo više od tek nekoliko desetaka sorata. Radom francuskih i belgijskih oplemenjivača i uzgajivača u 18. stoljeću nastalo ih je više od 800, dok danas na svijetu postoji oko 6.000 otkrivenih sorata. Iz azijskih sorata nastale su japansko-kineske (nashi) sorte koje su tek u prošlom stoljeću iz Azije došle u Europu.
Kruška bi, prema svojoj važnosti, u hrvatskom voćarstvu trebala biti odmah nakon jabuke. Naša proizvodna područja krušaka protežu se od istočne Slavonije preko cijele sjeverozapadne Hrvatske te od Istre do najjužnijeg dijela Dalmacije.
Kruška je bogat izvor vlakana i vitamina C i K.
Najveći proizvođači kruške u Europi jesu Italija, Francuska, Njemačka, Švedska i Španjolska.