Kruška

Plodovi kruške

Plodovi kruške

Kruška (lat. Pyrus communis L.) spada u jezgričave voćne vrste zajedno s jabukom, dunjom i oskorušom. U biljnoj sistematici kruška spada u porodicu ružovki (Rosaceae) te rod Pyrus. Jedna je od najstarijih voćnih vrsta.

Potječe iz Europe i Azije. Prema nekim zapisima datira iz razdoblja od prije par tisuća godina, dok s druge strane postoje pretpostavke da je otkrivena još u kamenom dobu. Dugo vremena nije bilo više od tek nekoliko desetaka sorata. Radom francuskih i belgijskih oplemenjivača i uzgajivača u 18. stoljeću nastalo ih je više od 800, dok danas na svijetu postoji oko 6.000 otkrivenih sorata. Iz azijskih sorata nastale su japansko-kineske (nashi) sorte koje su tek u prošlom stoljeću iz Azije došle u Europu.

Kruška bi, prema svojoj važnosti, u hrvatskom voćarstvu trebala biti odmah nakon jabuke. Naša proizvodna područja krušaka protežu se od istočne Slavonije preko cijele sjeverozapadne Hrvatske te od Istre do najjužnijeg dijela Dalmacije.

Kruška je bogat izvor vlakana i vitamina C i K.

Najveći proizvođači kruške u Europi jesu Italija, Francuska, Njemačka, Švedska i Španjolska.

Ekološki uvjeti za uzgoj kruške

U pogledu ekoloških uvjeta, kruška ima slične zahtjeve kao i jabuka s razlikom da bolje podnosi nižu relativnu vlagu zraka pa dobre uvjete za uzgoj nalazi i u području semiaridne klime. No kruški najviše odgovara umjerena klima s dosta sunca, topline i vlage.

Izbor podloga za krušku

Nekada su nasadi kruške bili podizani na sjemenjaku divlje, šumske  kruške (lat. P. communis) dok se današnji suvremeni nasadi podižu na vegetativnim podlogama dunja.

Izbor sorata kruške

Danas se u svijetu uzgaja više od 6.000 različitih sorata kruške. Izbor sorte treba prilagoditi ekonomskim i ekološkim uvjetima područja u kojem se kruška želi uzgajati.

Izbor uzgojnog oblika za krušku

Kruška se kao i jabuka može uzgajati i lako prilagođavati različitim uzgojnim oblicima i sustavima uzgoja. Najčešći uzgojni oblici jesu piramida, vretenasti grm, pravilna i nepravilna palmeta kosih grana te razni kordonci.

Podizanje i održavanje nasada kruške

Pošto se kruška ističe relativno ranom cvatnjom u proljeće, kako cvjetovi i zametnuti plodovi ne bi smrznuli potrebno je izabrati neki vinogradarski položaj na sjevernoj ili sjeveroistočnoj strani ili pak neki položaj van vinogradarske zone s južnim i jugoistočnim položajem.

Gnojidba kruške

Gnojidba je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera koja se provodi u uzgoju kruške. Prilikom gnojidbe potrebno je voditi evidenciju o gnojivima koja se koriste u toku vegetacije kruške, upravo to zahtjeva i zakonska regulativa za konvencionalnu i integriranu proizvodnju.

Rezidba kruške

U odnosu na jabuku, kruška se odlikuje užim kutovima grananja i uspravnijim rastom mladica pa ju je potrebno više povijati, posebno u prvim godinama nakon sadnje kako bi se krošnja oblikovala u skladu sa željenim uzgojnim oblikom.

Berba kruške

Odrediti pravo vrijeme početka berbe plodova krušaka vrlo je važno. Ako predugo ostanu na stablu meso postane smeđe i neukusno.

Hranjiva vrijednost kruške

Kruške su dobar izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sistema. Zanimljiv je podatak da kruške sadrže više pektina od jabuka.

Uporabna vrijednost kruške

Kruške su poznate po tome što se od njih sprema vrlo kvalitetna rakija, manje ih koristimo u kompotima i pekmezima iako se i od njih može prirediti vrlo ukusni konzervirani voćni proizvodi.

Najnovije objave