Hranjiva vrijednost jabuke

Plodovi jabuke

Plodovi jabuke

Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća; osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte (njih oko 10 000), koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnost.

Prosječno, voda čini 82% težine ploda, ugljikohidrata ima oko 12%, masti i bjelančevina zajedno oko 1%, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1%. Osim osnovnih tvari, jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer (glukoza, fruktoza i saharoza), netopiva vlakna (pektin), organske kiseline (omjer šećera i kiselina određuje slatkoću), sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline (ali u vrlo malim količinama), aromatične tvari, boje (klorofil, karotenoidi i antocijani), vitamine i minerale (osobito ima dosta kalija), pa čak i masnoće (sjemenke sadrže 24% ulja).

Ujedno jabuka sadrži 3,3 g dijetalnih vlakana – više od 10% dnevne količine vlakana koju preporučuju stručnjaci za prehranu.

DOBAR IZVOR - pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba (RDA).
ODLIČAN IZVOR - pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba (RDA).

Energetska i nutritivna vrijednost jabuke

Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima čija količina ovisi o vrsti te o načinu uzgoja, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama.


NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g.
Energetska vrijednostkcal / kJ52 / 217
Ukupno bjelančevinag0.26
Ukupno ugljikohidratag13.81
Ukupno mastig0.17
– od toga: zasićene masne kiselineg0.03
Dijetalna vlaknag2.40
Kolesterolmg0.00
Vodag85.56
Aminokiselina treoning0.01
Aminokiselina izoleucing0.01
Aminokiselina leucing0.01
Aminokiselina lizing0.01
Aminokiselina fenilalaning0.01
Aminokiselina valing0.01
Aminokiselina argining0.01
Aminokiselina histiding0.01
Monosaharidig8.33
Disaharidig2.07
Polisaharidig0.05
Mononezasićene masne kiselineg0.01
Polinezasićene masne kiselineg0.05



NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Vitamini i minerali u jabuci
Vitamin AIU54.00
Tiaminmg0,02
Riboflavinmg0,03
Niacinmg0,09
Vitamin B6mg0,04
Folatimg3,00
Pantotenska kiselinamg0,06
Vitamin Cmg4.60
Vitamin EIU0,18
Vitamin Kmcg2.20
Mnmg0,04
Camg6.00
Cumg0,03
Femg0,12
Mgmg5,00
Pmg11,00
Kmg107,00
Nag0,001
Znmg0,04



Izdvojeni sadržaj