Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća; osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte (njih oko 10 000), koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnost.
Prosječno, voda čini 82% težine ploda, ugljikohidrata ima oko 12%, masti i bjelančevina zajedno oko 1%, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1%. Osim osnovnih tvari, jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer (glukoza, fruktoza i saharoza), netopiva vlakna (pektin), organske kiseline (omjer šećera i kiselina određuje slatkoću), sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline (ali u vrlo malim količinama), aromatične tvari, boje (klorofil, karotenoidi i antocijani), vitamine i minerale (osobito ima dosta kalija), pa čak i masnoće (sjemenke sadrže 24% ulja).
Ujedno jabuka sadrži 3,3 g dijetalnih vlakana – više od 10% dnevne količine vlakana koju preporučuju stručnjaci za prehranu.
DOBAR IZVOR - pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba (RDA).
ODLIČAN IZVOR - pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba (RDA).
Energetska i nutritivna vrijednost jabuke
Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima čija količina ovisi o vrsti te o načinu uzgoja, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama.
Nutrijent | Mjerna jedinica | Količina |
---|---|---|
Energetska vrijednost | kcal / kJ | 52 / 217 |
Ukupno bjelančevina | g | 0.26 |
Ukupno ugljikohidrata | g | 13.81 |
Ukupno masti | g | 0.17 |
– od toga: zasićene masne kiseline | g | 0.03 |
Dijetalna vlakna | g | 2.40 |
Kolesterol | mg | 0.00 |
Voda | g | 85.56 |
Aminokiselina treonin | g | 0.01 |
Aminokiselina izoleucin | g | 0.01 |
Aminokiselina leucin | g | 0.01 |
Aminokiselina lizin | g | 0.01 |
Aminokiselina fenilalanin | g | 0.01 |
Aminokiselina valin | g | 0.01 |
Aminokiselina arginin | g | 0.01 |
Aminokiselina histidin | g | 0.01 |
Monosaharidi | g | 8.33 |
Disaharidi | g | 2.07 |
Polisaharidi | g | 0.05 |
Mononezasićene masne kiseline | g | 0.01 |
Polinezasićene masne kiseline | g | 0.05 |
Nutrijent | Mjerna jedinica | Količina |
---|---|---|
Vitamin A | IU | 54.00 |
Tiamin | mg | 0,02 |
Riboflavin | mg | 0,03 |
Niacin | mg | 0,09 |
Vitamin B6 | mg | 0,04 |
Folati | mg | 3,00 |
Pantotenska kiselina | mg | 0,06 |
Vitamin C | mg | 4.60 |
Vitamin E | IU | 0,18 |
Vitamin K | mcg | 2.20 |
Mn | mg | 0,04 |
Ca | mg | 6.00 |
Cu | mg | 0,03 |
Fe | mg | 0,12 |
Mg | mg | 5,00 |
P | mg | 11,00 |
K | mg | 107,00 |
Na | g | 0,001 |
Zn | mg | 0,04 |