Sjetva uljane repice za zelenu gnojidbu

Sjetva uljane repice za zelenu gnojidbu

Sjetva uljane repice

Niti rana niti kasna sjetva ne pogoduju razvoju uljane repice i prolasku kroz zimsko razdoblje vegetacije. Optimalni rok za sjetvu: 25. kolovoza do 5. rujna. Današnja proizvodnja repice u Hrvatskoj zasniva se na hibridima i linijskim sortama, kvalitetnog ulja i niskog sadržaja glukozinolat a u sačmi (10 - 15 µmol/g).

Ovisno o vremenskim uvjetima i tehnologiji proizvodnje hibridi uljane repice postižu 5 - 10% veće prinose u odnosu na linijske sorte. Jedan kultivar (hibrid ili sorta), ma kako bio dobar i adaptabilan, nije dovoljna garancija za sigurnu i stabilnu proizvodnju. Stoga svaki proizvođač koji uljanu repicu uzgaja na većim površinama mora izvršiti izbor najmanje 2 - 3 kultivara, s dominacijom onog koji u tom proizvodnom području pokazuje najbolje rezultate. Sjeme je tretirano fungicidom, insekticidom i polimerskim vezivom, što osigurava kvalitetnu sjetvu i jesensku zaštitu usjeva od nekoliko štetnika.

Optimalni sklop za hibride uljane repice je 35 - 45 biljaka/m2, a za linijske sorte 50 - 70 biljaka/m2 u žetvi. Potrebno je naglasiti da nikakva povećana količina kvalitetnog sjemena ne može kompenzirati učinke loše obrade tla i zakašnjelih rokova sjetve. Repica izvrsno kompenzira sklop – pri smanjenom broju biljaka po jedinici površine povećava se broj komuški i broj sjemenki po biljci. 

Pioneer hibridi uljane repice u proizvodnji

Hibrid

Tip hibrida

PR44D06

ozimi rani

PR44W29

ozimi srednje kasni

PR16W14

ozimi srednje kasni

PR45D03

ozimi srednje kasni
Syngenta hibridi uljane repice u proizvodnji

Hibrid

Tip hibrida

NK Aviator

srednje rani ozimi

NK Petrol

srednje rani ozimi

NK Technic

rani ozimi

NK Toccata

srednje rani ozimiRWA hibridi uljane repice u proizvodnji

Hibrid

Tip hibrida

Primus

rani ozimi

Sitro

rani ozimi

Hs Hydromell

srednje rani ozimi

Chagall

rani ozimi

Oase

srednje rani ozimi

Siska

vrlo rani ozimiDubina je sjetve 1 - 2 cm, samo u uvjetima suše i na laganim tlima 2,5 cm. U takvim uvjetima dobro je obaviti valjanje. Sije se na razmak između redova 20 - 30 cm jer se najčešće sije sa žitnim sijačicama; uz zatvaranje svakog drugog ulagača sjemena razmak obično iznosi 25 cm.

Primjer izračunavanja sjetvene norme:

  • sklop u sjetvi 100 sjemenki/m2
  • masa 1000 sjemenki = 5 g
  • očekivano nicanje 80 %

                                100 x 5

sjetvena norma = ------------------ = 6,25 kg/ha

                                  80

U našim uvjetima najčešće se upotrebljava 3,0 - 4,5 kg/ha sjemena, a pri sjetvi s preciznim sijačicama i manje. 

Ukoliko želite pristupiti informacijama o najnovijim tehnologijama u poljoprivredi te modernom pristupu u poljoprivrednoj proizvodnji, kliknite ovdje.

Pratite nas također i na Facebook-u.

Izdvojeni sadržaj