Uzgoj suncokreta

Uzgoj suncokreta

Agroekološki uvjeti uzgoja suncokreta

Iako na vremenske prilike ne možemo utjecati, nužno je poznavati zahtjeve suncokreta prema ekološkim uvjetima, te određenim agrotehničkim mjerama (obradom, gnojidbom, izborom hibrida i rokovima sjetve) nastojati ublažiti eventualne negativne utjecaje vremenskih prilika, odnosno suše na visinu prinosa.

Temperatura ima važnu ulogu u proizvodnji suncokreta. Potrebe za toplinom tijekom vegetacije iznose 2500 - 3000 °C. Najniža temperatura za nicanje iznosi 5 °C, a za izjednačeno i brzo nicanje potrebna je temperatura 10 - 12 °C. U početnom razvoju može podnijeti niske temperature do -6 °C. Potrebe za vodom znatne su iako suncokret dobro podnosi sušu. Tijekom vegetacije potrebno mu je oko 500 mm vode. Najosjetljiviji je na nedostatke vode u fazama od pojave butona, cvatnje, oplodnje i nalijevanja sjemena. Traži tla obogaćena organskom masom, rahlog i strukturnog oraničnog sloja s dobrim kapacitetom za vodu i zrak, pH 6 - 7.

Prinos sjemena i ulja suncokreta ovisi o količini oborina u fazi intenzivnog porasta i fazi nalijevanja sjemena. U našim proizvodnim područjima, ako oranje obavimo na vrijeme, tijekom jesensko-zimskog razdoblja može se u tlu akumulirati do 200 mm/m2 vode, što je značajna rezerva vlage za sušna razdoblja tijekom vegetacije. Međutim, ako veća količina oborina padne u drugom dijelu vegetacije (srpanj - kolovoz), ona pogoduje pojavi i širenju bolesti suncokreta, koje značajno smanjuju prinos. Suncokret se može uzgajati na gotovo svim tipovima tala u Slavoniji i Baranji. Najviše mu odgovaraju plodna, drenirana tla, neutralne reakcije. Na slabije plodnim tlima potrebno je obilnije gnojiti (prema analizi tla), a na kiselim tlima neophodno je obaviti kalcizaciju.

Ukoliko želite pristupiti informacijama o najnovijim tehnologijama u poljoprivredi te modernom pristupu u poljoprivrednoj proizvodnji, kliknite ovdje.

Pratite nas također i na Facebook-u.

Izdvojeni sadržaj