Bežični termo-higro senzor za KLIMALOGGER
Bežični senzor za spajanje na KLIMALOGGER.
Danas rajčica ima široku primjenu kao prehrambena namirnica, postoji na tisuće jela u kojima je rajčica glavni sastojak. Plod rajčice zastupljen je u svim kuhinjama svijeta. U prerađivačkoj industriji jedan je od primarnih sirovina; prerađuje se u sokove, koncentrate, pelate, dok se zeleni plodovi mogu marinirati. Zbog hranidbene vrijednosti ima i veoma povoljan učinak na zdravstvene čimbenike ljudskog organizma.
Energetska vrijednost rajčice je 18 kcal/100 g na svježeg poda.
Zeleni plodovi rajčice sadrže solanin.Solanin je toksični glikoalkaloid specifičan za biljke iz porodice Solanaceae a ima funkciju da biljku zaštiti od nametnika. Solanina ima i u svim ostalim dijelovima biljke. Zriobom plodova rajčice solanin se razgrađuje a termičkom obradom zelenih plodova gubi stabilnost.
Bitan sastojak ploda rajčice je i likopen (karotenoid koji uz ksantofil i karoten daje crvenu boju). Likopen je prirodni antioksidans a regulira i rast stanica, glavni je karotenoid u ljudskoj krvi i tkivima. Rajčica i njeni proizvodi su glavni izvor likopena u ljudskoj prehrani . Termičkom obradom se povećava njegova bioaktivnost pa tako sok od rajčice sadrži 150 mg/l dok je sadržaj likopena u svježoj rajčici 30 mg/kg.
Hranidbeni sastojci | Količina u % |
Sirove bjelančevine | 0,4 - 1,25 |
Sirove masti | 0, 2- 0,95 |
Ugljikohidrati | 1,87 - 9,0 |
od toga šećeri | 2,4 - 7 |
Vlakna | 0,31 - 1,8 |
Minerali | 0,6 |
Voda | 92,0 - 95,0 |
Tablica 1 Hranidbena vrijednost svježe rajčice
Minerali | Količina u mg/100 g svježeg ploda |
Natrij | 2,6 - 32,7 |
Kalij | 92 - 376 |
Magnezij | 13 - 20 |
Kalcij | 10 - 21 |
Fosfor | 7 - 53 |
Željezo | 0,4 - 1,2 |
Sumpor | 13 - 20 |
Tablica 2 Mineralni sastav rajčice
Vitamini | Količina u mg/100 g svježeg ploda |
Karoten | 0,15 - 2,3 |
E | 0,36 |
K | 0,4 - 0,8 |
B1 | 0,016 - 0,08 |
B2 | 0,02 - 0,09 |
B3 | 0,3 - 0,85 |
B5 | 0,28 - 0,34 |
B6 | 0,074 - 0,15 |
Biotin | 0,004 |
Folna kiselina | 0,0086 |
C | 15 - 59 |
Tablica 3 Sadržaj vitamina u plodu rajčice