Hranidbena vrijednost peršina

Lišće peršina

Lišće peršina

svježe i suho

U kuhinji se i list i korijen peršina koriste kao dodatak jelima odnosno kao začin. Konzumiraju se i kuhani i sirovi. Najčešće se konzerviraju sušenjem.

Peršin je i cijenjena ljekovita biljka jer svojim sastojcima pospješuje rad bubrega te je neizostavan u sastavu biljnih pripravaka namijenjenih liječenju mokraćnih infekcija. Od eteričnih ulja koja peršinu daju aromu okusa i mirisa najzastupljeniji je apiol, potom sedanolid, limonen, selinen i dr..

Hranidbeni sastojci

Količina u %

Količina u %


Korijen

List

Sirove bjelančevine

2,1 - 3,7

2,6  -2,5

Sirove masti

0,2 - 0,9

0,2 - 0,7

Ugljikohidrati

2 - 10

7 - 10

Vlakna

1,1 - 1,7

do 1,4

Minerali

1,5 - 1,7

do 1,7

Voda

86 - 96

79 - 88


Tablica 1  Hranidbena vrijednost svježeg peršina

Minerali

Količina u mg/100 g svježeg korijena

Količina u  mg/100 g svježeg lista

Natrij

/

30 - 33

Kalij

541

923 - 1080

Magnezij

32

30 - 52

Kalcij

16 - 50

165 - 325

Željezo

5 - 20

3 - 8

Fosfor

24 - 77

do 128


Tablica 2  Mineralni sastav peršina

Vitamini

Količina u mg/100 g svježeg 

Količina u  mg/100 g svježeg 


Korijena

Lista

Karoten

0,01 - 1,6

5 - 8

B1

0,07 - 0,14

0,06 - 0,15

B2

0,08

0,3

B3

1,3 - 2,8

1 - 1,7

B6

0,2 - 0,3

0,1 - 0,3

Folna kiselina

/

0,04

C

20 - 150

150 - 290

Tablica 3  Vitaminski sastav peršina

Energetska vrijednost peršina je 190 kJ/100 g lišća te 90 kJ/100 g korijena.

Izdvojeni sadržaj