U kuhinji se i list i korijen peršina koriste kao dodatak jelima odnosno kao začin. Konzumiraju se i kuhani i sirovi. Najčešće se konzerviraju sušenjem.
Peršin je i cijenjena ljekovita biljka jer svojim sastojcima pospješuje rad bubrega te je neizostavan u sastavu biljnih pripravaka namijenjenih liječenju mokraćnih infekcija. Od eteričnih ulja koja peršinu daju aromu okusa i mirisa najzastupljeniji je apiol, potom sedanolid, limonen, selinen i dr..
Hranidbeni sastojci | Količina u % | Količina u % |
Korijen | List | |
Sirove bjelančevine | 2,1 - 3,7 | 2,6 -2,5 |
Sirove masti | 0,2 - 0,9 | 0,2 - 0,7 |
Ugljikohidrati | 2 - 10 | 7 - 10 |
Vlakna | 1,1 - 1,7 | do 1,4 |
Minerali | 1,5 - 1,7 | do 1,7 |
Voda | 86 - 96 | 79 - 88 |
Tablica 1 Hranidbena vrijednost svježeg peršina
Minerali | Količina u mg/100 g svježeg korijena | Količina u mg/100 g svježeg lista |
Natrij | / | 30 - 33 |
Kalij | 541 | 923 - 1080 |
Magnezij | 32 | 30 - 52 |
Kalcij | 16 - 50 | 165 - 325 |
Željezo | 5 - 20 | 3 - 8 |
Fosfor | 24 - 77 | do 128 |
Tablica 2 Mineralni sastav peršina
Vitamini | Količina u mg/100 g svježeg | Količina u mg/100 g svježeg |
Korijena | Lista | |
Karoten | 0,01 - 1,6 | 5 - 8 |
B1 | 0,07 - 0,14 | 0,06 - 0,15 |
B2 | 0,08 | 0,3 |
B3 | 1,3 - 2,8 | 1 - 1,7 |
B6 | 0,2 - 0,3 | 0,1 - 0,3 |
Folna kiselina | / | 0,04 |
C | 20 - 150 | 150 - 290 |
Tablica 3 Vitaminski sastav peršina
Energetska vrijednost peršina je 190 kJ/100 g lišća te 90 kJ/100 g korijena.