Hranidbena vrijednost paprike

Tabasco umak

Tabasco umak

Paprika je namirnica s značajnom nutricionističkom vrijednosti zbog vitaminsko mineralnog sastava te zbog udjela hranidbenih sastojaka koji se navode u tablici. 

Posebnu je među povrćem čini zavidna količina vitamina C kojeg u svježem plodu paprike ima čak četiri puta više nego u narančinom plodu. Uz visoku nutricionističku vrijednost paprika se odlikuje i niskom energetskom vrijednošću (20 kcal/100 g svježeg ploda). Neki kultivari paprike sadrže alkaloid  kapsaicin koji  im daje ljuti okus. Najviše kapsaicina  ima u unutarnjem dijelu ploda oko sjemenki. U prehrani se koristi kao sirova, kuhana, začin a može se i konzervirati kiseljenjem te zamrzavanjem.

Tablica 1  Hranidbena vrijednost svježe paprike

Hranidbeni sastojci

Količina u %

Sirove bjelančevine

0,5 - 1,96

Sirove masti

0,2 - 0,95

Ugljikohidrati

3,33 - 8,0

  od toga šećeri

3,1 - 4,8

Vlakna

1,8 - 2,2

Minerali

0,5 - 0,7

Voda

85,0 - 93,0


Tablica 2  Mineralni sastav paprike

Minerali

Količina u mg/100 g svježeg ploda

Natrij

0,5 - 13

Kalij

160 - 435

Magnezij

12

Kalcij

6 - 20

Fosfor

22 - 38

Željezo

0,4 -1,7

Sumpor

91


Tablica 3  Sadržaj vitamina u plodu paprike

Vitamini

Količina u mg/100 g svježeg ploda

Karoten

0,11 - 3

E

0,25 - 1

B1

0,04 - 0,09

B2

0,03 - 0,07

B3

0,2 - 0,4

Folna kiselina

0,004 - 0,011

C

91 - 260


Izdvojeni sadržaj