Mrkva je zdrava hranidbena namirnica a koristi se kao svježa, kuhana, marinirana (miješana s drugim povrćem), može se konzervirati (sterilizacijom, zamrzavanjem te sušenjem). Energetska vrijednost mrkve iznosi je 36 - 46 kcal /151 - 192 kJ/, a zastupljenost hranidbenih sastojaka navodi se u tablici.
Najvažniji sastojak mrkve je β karoten kojeg ima 4 - 12 mg/100 g svježe mrkve. Karoten daje narančastu boju mrkvi a on je pro vitamin vitamina A, što znači da se u ljudskom organizmu iz njega sintetizira vitamin A. Karoten se različito iskorištava u našem organizmu, ovisno o načinu pripremanja mrkve. Tako je iskorištenje karotena u sirovoj mrkvi 2%, u kuhanoj 18%, a u sirovoj ribanoj 82%.
Od ostalih vitamina najviše sadrži vitamina C (5 - 9 mg/100 g), vitamina E (1,5 - 3 mg/100 g), vitamina K (0,08 mg/100 g), zastupljeni su i vitamini B kompleksa te folna kiselina.
Kalij je najzastupljeniji mineral (189 - 355 mg/100g), potom sadrži i kalcij (25 - 59 mg/100 g), željezo (0,5 - 2,6 mg/100 g), fosfor (20 - 43 mg/100 g), jod (do 0,04 mg/100 g).
Osim u prehrani kao namirnica koja ima povoljan učinak na ljudsko zdravlje koristi se i u kozmetici.
Tablica 1 Hranidbena vrijednost svježeg korijena mrkve
Hranidbeni sastojci | Količina u % |
Sirove bjelančevine | 0,5 - 1,2 |
Sirove masti | 0,1 - 0,3 |
Ugljikohidrati | 5,8 - 8,8 |
od toga šećeri | 4,8 |
Vlakna | 0,6 - 1,32 |
Minerali | 0,66 - 1,0 |
Voda | 86,5 - 93,0 |