Hranidbena vrijednost mrkve

Mrkva

Mrkva

Mrkva je zdrava hranidbena namirnica a koristi se kao svježa, kuhana, marinirana (miješana s drugim povrćem), može se konzervirati (sterilizacijom, zamrzavanjem te sušenjem). Energetska vrijednost mrkve iznosi je 36 - 46 kcal /151 - 192 kJ/, a zastupljenost hranidbenih sastojaka navodi se u tablici.

Najvažniji sastojak mrkve je β karoten kojeg ima 4 - 12 mg/100 g svježe mrkve. Karoten daje narančastu boju mrkvi a on je pro vitamin vitamina A, što znači da se u ljudskom organizmu iz njega sintetizira vitamin A. Karoten se različito iskorištava u našem organizmu, ovisno o načinu pripremanja mrkve. Tako je iskorištenje karotena u sirovoj mrkvi 2%, u kuhanoj 18%, a u sirovoj ribanoj 82%.

Od ostalih vitamina najviše sadrži vitamina C (5 - 9 mg/100 g), vitamina E (1,5 - 3 mg/100 g), vitamina K (0,08 mg/100 g), zastupljeni su i vitamini B kompleksa te folna kiselina.

Kalij je najzastupljeniji mineral (189 - 355 mg/100g), potom sadrži i kalcij (25 - 59 mg/100 g), željezo (0,5 - 2,6 mg/100 g), fosfor (20 - 43 mg/100 g), jod (do 0,04 mg/100 g).

Osim u prehrani  kao namirnica koja ima povoljan učinak na ljudsko zdravlje koristi se i u kozmetici.

Tablica 1  Hranidbena vrijednost svježeg korijena mrkve

Hranidbeni sastojci

Količina u %

Sirove bjelančevine

0,5 - 1,2

Sirove masti

0,1 - 0,3

Ugljikohidrati

5,8 - 8,8

 od toga šećeri

4,8

Vlakna

0,6 - 1,32

Minerali

0,66 - 1,0

Voda

86,5 - 93,0


Izdvojeni sadržaj