Celer se upotrebljava kao začinska biljka u prehrani te je cijenjen i kao ljekovita biljka zbog svojih diuretičkih svojstava i dr. U kuhinj se upotrebljava kao dodatak kuhnim jelima ili pak se koristi sirov u salatama. Lišće se konzervira sušenjem i zamrzavanjem dok se korijen može konzervirati mariniranjem.
Udio osnovnih hranidbenih sastojaka nije jednak u lišću (lisnim peteljkama) i korijenu. Vitaminska vrijednost celera nije od osobitog značaja a najviše je zastupljen C vitamin kojeg ima 7 - 62 mg/100g u svježim peteljkama te 7 - 11 mg/100 g u svježem korijenu. Energetska vrijednost 100 g celera (korijen s lišćem) je mala a iznosi 14 kcal / 59 kJ.
Hranidbeni sastojci | Količina u % | Količina u % |
Korijen | Peteljke rebraša | |
Sirove bjelančevine | 0,7 - 2 | 0,9 - 1,3 |
Sirove masti | 0,2 - 0,5 | 0,1 - 0,3 |
Ugljikohidrati | 5 - 12 | 3,5 - 6,5 |
Vlakna | do 2,2 | do 1,3 |
Minerali | 1 - 1,4 | 0,7 - 1,2 |
Voda | 84 - 90 | 92 - 94 |
Hranidbena vijednost svježeg celera
Minerali | Količina u mg/100 g svježeg korijena | Količina u mg/100 g svježe peteljke rebraša |
Kalij | 276 - 350 | 287 - 400 |
Magnezij | 9 | 12 - 35 |
Kalcij | 35 - 88 | 50 - 140 |
Željezo | 0,1 - 1 | 0,5 - 1,3 |
Fosfor | 28 - 115 | 40 - 65 |