Hranidbena vrijednost celera

Celer rebraš

Celer rebraš

peteljke celera rebraša kao salata

Celer se upotrebljava kao začinska biljka u prehrani te je cijenjen i kao ljekovita biljka zbog svojih diuretičkih svojstava i dr. U kuhinj se upotrebljava kao dodatak kuhnim jelima ili pak se koristi sirov u salatama. Lišće se konzervira sušenjem i zamrzavanjem dok se korijen može konzervirati mariniranjem.

Udio osnovnih hranidbenih sastojaka nije jednak u lišću (lisnim peteljkama) i korijenu. Vitaminska vrijednost celera nije od osobitog značaja a najviše je zastupljen C vitamin kojeg ima 7 - 62 mg/100g u svježim peteljkama te 7 - 11 mg/100 g u svježem korijenu. Energetska vrijednost 100 g celera (korijen s lišćem) je mala a iznosi 14 kcal / 59 kJ.

Hranidbeni sastojci

Količina u %

Količina u %


Korijen

Peteljke rebraša

Sirove bjelančevine

0,7 - 2

0,9 - 1,3

Sirove masti

0,2 - 0,5

0,1 - 0,3

Ugljikohidrati

5 - 12

3,5 - 6,5

Vlakna

do 2,2

do 1,3

Minerali

1 - 1,4

0,7 - 1,2

Voda

84 - 90

92 - 94

Hranidbena vijednost svježeg celera

Minerali

Količina u mg/100 g svježeg korijena

Količina u mg/100 g svježe peteljke rebraša

Kalij

276 - 350

287 - 400

Magnezij

9

12 - 35

Kalcij

35 - 88

50 - 140

Željezo

0,1 - 1

0,5 - 1,3

Fosfor

28 - 115

40 - 65

Izdvojeni sadržaj