Morfološka svojstva brokule

Brokula sa zbijenim cvatom

Brokula sa zbijenim cvatom

Na vrhu stabljike brokula formira zbijeni cvat s izraženim cvjetnim pupovima zelene ili ljubičaste boje. U fazi kad su cvatovi još zbijeni ubiru se sa dijelom stabljike (do prvih većih listova) te kao takvi predstavljaju konzumni dio biljke.

U oraničnom sloju (30 cm) tla razvija razgranat korijen.Listovi su na srednje dugim peteljkama, sivozelene do plavičastozelene boje, sa manje - više urezanom plojkom.U generativnoj fazi dosegne visinu od 50 - 90 cm, listovi na cvjetnoj stabljici su sitni a katkad ih u gornjem dijelu ni nema. Na vrhu stabljike formara se zbijeni cvat s izraženim cvjetnim pupovima zelene ili ljubičaste boje (mogu biti i žute ili bijele boje). Brokula uzduž mesnate debele stabljike te postranih stabljika iz pazuška listova tjera manji mesnati cvatić. Kako se cvatovi pojavljuju i razvijaju odozdo prema gore, berba je postupna. To omogućuje razvučeni period berbe.Takva berba je kvalitetnija, jer omogućuje uzgajivaču da bere i i prodaje urod postupno, nema dugoga skladištenja, a kupac je u mogućnosti kupiti brokulu ubrzo nakon berbe.

U generativnoj fazi cvat se bere zajedno s dijelom stabljike do prvih većih listova - konzumni dio brokule. Ako se cvat ne ubere u ovaj fazi dolazi do prorastanja grana unutar cvata, cvat postaje rahliji i uskoro usljedi cvatnja te brokula gubi tržnu vrijednost​.

Izdvojeni sadržaj