Zimska rezidba

Zimska rezidba

Zimska rezidba voćaka

Dolaskom zime mnogi uzgajivači raznih kultura poduzimaju određene agrotehničke mjere kako bi pripremili svoje nasade za novu sezonu proizvodnje, a sve u cilju povećanja prinosa te time i ekonomske dobiti. Uovom članku pozabaviti ćemo se rezidbom voćaka, preciznije zimskom rezidbom koja služi baš u svrhu koju smo prije naveli.

Rezidba je vjerojatno najstarija i najvažnija agrotehnička mjera u voćarstvu kojom se regulira generativni i vegetativni rast voćke. Ta regulacija je preduvjet uravnoteženog, visokog i ranog prinosa. Provodi se kod svih vrsta voćaka.

Zimska rezidba se provodi u periodu mirovanja vegetacije, ovisno o atmosferskim uvjetima , tako da pravo vrijeme početka zimske rezidbe može započeti već sada i može se obavljati do prije početka kretanja vegetacije tj. tjeranja pupova. Preporuka je da se rezidba u doba mirovanja ne obavlja ako su temperature niže od 0 °C. Ako se rezidba zimi ne provede ili se provede ali nekvalitetno, krošnja postane bujnija što pogoduje razvoju raznih biljnih bolesti, preseljenje roda na periferiju krošnje i moguća je pojava alternativne rodnosti. Cilj zimske rezidbe je smanjiti pojavu alternacije koja je kod nekih sorata vrlo izražena, te držati voćku u ravnoteži. Ako uspoređujemo komercijalne sorte jabuka, tada sorte Gala, Jonagold, Idared i Granny Smith imaju nizak stupanj alternacije, tj. blago su joj skloni, Delicious skupina je umjereno sklona alternaciji, Golden Delicious pokazuje jaku osjetljivost, dok je Fuji izrazito sklon alternaciji.

Zimska rezidba mladih voćaka svodi se na najmanju moguću mjeru što obuhvaća uklanjanje jednogodišnjih mladica pri vrhu skeletnih grana, prorjeđivanje mladica i uklanjanje neke jače suvišne grane koja ima nepoželjan položaj.

S druge strane, zimska rezidba voćaka u rodu se svodi najprije na to da voćku treba dobro pregledati iz svih kuteva jer ona sama nam govori gdje i koliko treba orezati. Najvažnije je uočiti provodnicu, na primarnim skeletnim granama ukloniti suviše jake grane, posebno one koje rastu uspravno prema unutrašnjosti krošnje (tzv. vodopije), zatim sve suhe, slomljene ili na bilo koji način oštećene grane, zatim jednogodišnje izboje pri vrhu skeletnih grana, ali ne produljnice tih grana, i na kraju se obavlja prorjeđivanje rodnih grančica. U zimskoj rezidbi, po pravilu se grane orezuju do kraja odnosno ne prikraćuju se. Rane se obavezno moraju zagladiti I premazati voćarskim voskom.


Rezidba kruškehttp://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/vocarstvo/vocne-vrste/kruska/rezidba-kruske

Rezidba trešnjehttp://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/vocarstvo/vocne-vrste/tresnja/rezidba-tresnje

Rezidba višnje - http://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/vocarstvo/vocne-vrste/visnja/rezidba-visnje

Rezidba breskvehttp://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/vocarstvo/vocne-vrste/breskva/rezidba-breskve

Rezidba šljivehttp://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/vocarstvo/vocne-vrste/breskva/rezidba-breskve

Rezidba jabuke http://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/vocarstvo/vocne-vrste/jabuka/rezidba-jabuke

Rezidba vinove lozehttp://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/vinogradarstvo/agrotehnika-vinograda/rezidba-vinove-loze-u-zrelo


Naši proizvodi Pinova d.o.o.

Ako ste proizvođač  i želite svoju proizvodnju modernizirati, nudimo PinovaDoc aplikaciju za vođenje poljoprivredne evidencije. Prednost aplikacije je:

 • Ušteda vremena automatskim generiranjem obrazaca
 • Bez instalacije, bez programa, bez servera
 • Dostupnost podacima s bilo kojeg računala ili lokacije
 • Jednostavan ispis svih evidencija
 • Kompletne evidencije u ratarskoj, voćarskoj, vinogradarskoj i povrćarskoj proizvodnji
 • Tajnost podataka
 • Jednostavnost korištenja

Ukoliko ste zainteresirani obratite nam se i dodijelit ćemo Vam probni račun da se uvjerite u jednostavnost i kvalitetu aplikacije. 

Više o aplikaciji na: http://pinova-doc.com/hr_HR/


Osim Aplikacije u ponudi imamo i Agrometeorološku stanicu. PinovaMeteo je jedna od najsofisticiranijih agrometeoroloških stanica za korištenje u poljoprivredi u svijetu. Stanica mjeri sljedeće parametre:

 • Temperaturu zraka
 • Vlagu zraka
 • Vlagu lista
 • Vlagu tla
 • Temperaturu tla
 • Smjer i brzinu vjetra
 • Količinu oborina
 • Globalno zračenje

Ako se pojave vremenski uvjeti za nastanak bolesti, stanica preko prognoznih modela javlja trenutak infekcije za sve gospodarski bitne bolesti bilja. 

Više o PinovaMeteo na: http://pinova-meteo.com/hr_HR/ 

Profesionalne voćarske škare Castellari možete kupiti ovdje:

http://agrologistika.hr/hr_HR/alati

Izdvojeni sadržaj