Uzgoj rikule u vrtu

Uzgoj rikule u vrtu

Rikula (lat. Eruca sativa)

Rikula, rukola, rikola ili riga je ustvari brzorastuća salata koja je često znala krasiti vrtove naših baka. Iako je njen uzgoj vrlo cijenjen u Dalmaciji i Primorju, sve češće se može naći i na našem jelovniku. To je i razumljivo ukoliko je poznato kako se radi o vrlo ljekovitoj biljnoj vrsti.

Povjesničari kažu kako je rukola u prehrambenom smislu rođena Rimljanka. Stari Rimljani su je voljeli ne samo zbog gastronomskih nego i zbog ljekovitih svojstava. Uostalom, bila je najvažniji sastojak sirupa protiv kašlja i lijeka protiv skorbuta. Čak su joj pripisivali i afrodizijačka svojstva.

Samo trebamo znati kako obično nalazimo dvije varijante, ranije navedenu brzorastuću saltu (lat.  Eruca sativa) i divlju salatu (lat. Diplotaxis tenuifolia). Da ne bi bilo zablude, riječ je o dvije varijante rikule i to divlje i kultivirane. Kod “divlje” rikule listovi su samo malo više nazubljeni a ukus je jačeg intenziteta i malo više ljutkast. Inače, obje biljke dobro uspijevaju u vrtovima te se mogu uzgajati na gredici zajedno sa salatom ili špinatom.

Tehnologija uzgoja

Rikula se može sijati od veljače do rujna u više navrata uz razmak redova 15 do 35 cm. Pošto se može uzgajati gotovo na svakom tlu, pogodna je i za krajnje, neiskorištene dijelove vrta. Međutim, najbolje je uzgajati na sunčanim mjestima i polu - hladu, s tim da samo vodimo računa da biljka ne oskudijeva u vlažnosti. U protivnom, uslijed velikih vrućina i suhog tla biljka prebrzo procvjeta i formira žilave i gorke listove. Za 40 do 60 dana rukola se može brati i to tako što se lisne rozete čupaju, osim toga listove možemo rezati i prodavati slično kao što radimo i s matovilcem. Obično se po kvadratnom metru postiže prinos od oko 2 kg. Treba znati i da rikolu, osim uzgoja u vrtu, možemo za potrebe domaćinstva proizvesti i u posudicama na balkonu ili terasi.

I što je najvažnije, ne zaboravite da je kao i ostalo lisnato povrće bogata vitaminom C, a u 100 g rukole ima svega desetak kalorija.