Prijete poplave, a poljoprivrednici još bez osiguranja

Nakon snježnog vala u Hrvatskoj, ozbiljno prijete poplave koje bi poljoprivrednicima mogle nanijeti štete jer je osiguranje usjeva zasad na simboličnoj razini.

Police osiguranja od poplava domaćim su poljoprivrednicima preskupe iako su prije dvije godine štete od poplava za neke proizvođače bile katastrofalne. I tada su čelnici seljačkih udruga tražili po običaju od države hitnu intervenciju u procjeni štete i isplati naknada, jer su na nekim oranicama štete bile stopostotne.
Procjenjuje se da bi se troškovi na oranicama za 200 do 300 hektara, što se tiče odvodnih kanala, mogli svesti na oko 120.000 kuna. No, usjevi nisu osigurani od poplava, što poljoprivrednici objašnjavaju time da im je uz sve izdatke koji rastu iz godine u godinu, teško podnijeti još i trošak skupih polica osiguranja.
Ipak, tko se iole ozbiljnije bavi poljoprivredom trudi se osigurati makar ulaganja u sjetvu. Primjerice, ako poljoprivrednik u proljetnu sjetvu ove godine uloži dva milijuna kuna, polica osiguranja od osnovnih rizika kao što su tuča, požar i grom stajala bi ga 25.000 kuna.
Poplave, koliko god bile razorne, kod nas nisu česte. No, pomoglo bi kad bi vlasti, lokalne, županijske ili regionalne, odlučile malo više uložiti u odvodne kanale. Ne bi bilo naodmet ni kad bi pao dogovor o tome tko je zadužen za njihovo održavanje. Uglavnom se radi o kategoriji »ničije zemlje«, dok se računi za komunalno i slivne vode uredno naplaćuju.
U prosjeku, cijena poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji kretala se lani između 10.000 i 15.000 kuna po hektaru. Usjevi i nasadi su neosigurani premda je bilo pokušaja da se osiguranje veže uz isplatu poticaja, ali to nije prošlo.

Iako postoje subvencije za police osiguranja, i dalje premalo poljoprivrednika osigurava svoje usjeve. Osiguranje usjeva i nasada s 25 posto subvencionira Vlada, a uključene su i neke jedinice lokalne samouprave, pa poljoprivrednici pojedinih općina plaćaju samo 25 posto premije osiguranja. Na taj način nisu prisiljeni čekati pomoć od države nakon što se dogode štete.
I dok je udjel osiguranja od poplava i oluja simboličan, od tuče je osigurano oko 250.000 hektara obradive poljoprivredne površine.
Sustav odvodnih kanala, koji godinama nije održavan, nije kapacitiran da prihvati velike količine vode pa se golema vodena masa velikom brzinom slijeva, prelijeva i nosi sve pred sobom.
Mogući su učestaliji opasni vremenski poremećaji, zbog čega je povećan rizik od šteta uslijed poplava. Čak 37 posto svih svjetskih prirodnih katastrofa čine poplave, koje se mogu zaustaviti, a većim osiguranjem i nadoknaditi učestale štete. Preuzeto sa agroklub.com

Izdvojeni sadržaj