Posjet studenata mediteranske poljoprivrede sa veleučilišta u Rovinju

Prošli vikend Pinova je i ove godine ugostila studente druge godine smjera „Mediternaska poljoprivreda“ sa veleučilišta u Rovinju pod vodstvom prof.dr.sc. Željka Prgometa.

Ovdje u Pinovi svjesni smo kako se na fakultetima trenutno obrazuje nova generacija mladih ljudi – budućih stručnjaka na kojima svijet ostaje i sa kojima je moguće da ćemo danas-sutra surađivati. U to ime uvijek smo spremni pripomoći u njihovoj edukaciji te ih upoznati sa novim tehnologijama koje se razvijaju i koriste u agronomiji. 

Prvog dana studenti su posjetili velik i moderan nasad kestena, oraha i aronije u Ljubeščici gdje su imali prilike vidjeti tehnologiju sadnje kestena i oraha te kušati cijeđeni sok od aronije bez dodataka konzervansa. Nakon toga posjetili su 80 hektara velik voćnjak jabuke u vlasništvu tvrtke Agromeđimurje d.d. gdje se na spomenutoj površini i u suvremenom uzgoju proizvodi jabuka. Tamo su odslušali i predavanje o našim proizvodima PinovaDoc – on-line apliakcija za vođenje evidencije u poljoprivrednoj proizvodnji i PinovaMeteo – agrometeorološkoj stanici. Nakon toga posjetili su poznatog međimurskog vinara g. Zvonka Petkovića gdje su kušali njegova vrhunska vina na čemu mu se ovom prilikom i zahvaljujemo.

Drugi dan studenti su posjetili voćnjak naših partnera Agra d.o.o. gdje su odslušali predavanje sa primjerima iz prakse g. Zorana Lovreka o tehnologiji uzgoja jabuke i breskve. Kasnije je bilo organizirano druženje te smo tako i ove godine ispratili i nadamo se barem malim djelom educirali novu generaciju mladih stručnjaka. 

Izdvojeni sadržaj