Očekivane cijene žitarica ove godine

Pšenica

Pšenica

U pojedinim dijelovima Hrvatske npr. Slavoniji žetva je već počela i to žetva ranijih sorata ječma kao sto je osiječki barun. Seljaci isto tako nagađaju kakve će biti otkupne cijene žitarica ove godine.

Po TISUP-u (Tržišni informacijski sustav u poljoprivredi), stara pšenica se prodaje još po 1,40 kn i nadamo se da će cijena rasti. Prinos s 4,5 tona pšenice i da joj cijena bude bar 1,40 do 1,50 kuna, što znači da bi cijena ječma bila 1,60 kuna bila bi zadovoljavajuća, u suprotnom će se to odraziti na jesensku i proljetnu sjetvu.  
Baza za cijenu ječma je cijena pšenice na koju se računa još 5 do 20 posto.
Stanje ječma nije loše, očekuje se oko 4 tone po hektaru, a optimum je 5 - 6  t/ha. Cijena ječma ne bi smjela biti ispod 1,60 kuna, što znači da bi cijena pšenice minimum trebala biti 1,50 kn/kg.

Poplavljeno je oko 186 ha pod ječmom što će utjecati na količine proizvedenog ječma i naravno na konačnu cijenu ječma.
Nakon soje, pšenice, kukuruza i ječam je u selima triju poplavljenih općina županjske Posavine – Gunji, Drenovcima i Vrbanji - peti po štetama na ratarskim kulturama. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, što je 4,1 posto šteta na ratarskim kulturama u poplavljenom kraju.
Stočni ječam je obično jefitniji 30-40 posto. Svaki proizvođač pivskog ječma ne želi da ječam na analizi ne prolazi pod pivarski ječam, što znači da ide u stočni ječam no, ovisno o godini i stanju (stočne) hrane, zna se dogoditi da se cijene i izjednače.

Poljoprivrednike redovno obilaze otkupljivači iz Slovenije i Austrije. Po prvi put poljoprivrednici imaju izbora i neće biti prepušteni domaćem monopolu koji su dogovorom stvorili otkupljivači. Postoje šanse da se velik dio pšenice izveze. Naime, otkupljivači koji ovih dana obilaze domaće proizvođače, nude 1,4 kn za kilogram, uz avansno plaćanje te osiguran prijevoz. To nije ništa čudno jer je cijena pšenice u EU daleko veća od 1,4 kn i jasno je zašto Slovenci dolaze k nama. Logično je za očekivati da se mnogi neće usuditi prodati svoju pšenicu van jer su u prošlosti prevareni, ali polako se ide u pravom smjeru. Nitko nam ne garantira da nas neće prevariti i neki domaći kupci. Ministarstvo koje je je uvijek na strani krupnog kapitala, a ne seljaka zbog kojeg i postoji, može donijeti odluku o zabrani izvoza i tako sve upropastiti.