ESKA – bolest provodnih snopova vinove loze

U novije vrijeme ESKA ima sve veći značaj u svijetu tako i kod nas u Hrvatskoj. Kao uzročnici ove bolesti uglavnom se navode vrste gljiva iz roda (lat. Fomitiporia).

Simptomi eske u vegetaciji javljaju se na lišću vinove loze u vidu nekroza ili paleži između lisnih žila. U početku razvoja bolesti ovi se simptomi na lišću javljaju u vidu crvenkastožute boje, koja daljnjim razvojem bolesti prelazi u smeđu boju. Vrhovi mladica također venu, a može doći i do venuća i sušenja grozdova. 
Kod mlađih trsova bolest uglavnom zahvaća cijeli trs i dolazi do potpunog sušenja a kod starijih trsova uglavnom zahvaća dio trsa i taj dio se suši i propada. Razvoj bolesti ne mora nužno dovesti do potpunog sušenja trsova vinove loze. Razlog pojave simptoma na lišću ili na drugim organima su patološke promjene na unutrašnjem staničju čokota, koje se vide na presjeku čokota. Na presijeku čokota se vidi razoreno staničje žuto-smeđe boje koje je izgubilo provodnu funkciju. 
Bolest se nastavlja širiti svake godine i nakon određenog vremena zahvati cijeli presjek čokota a samo u sredini ostaje zdravo provodno staničje kao jedna cijevčica.
Preventivne mjere zaštite su: korištenje zdravog sadnog materijala, premazivanje rana od rezidbe zaštitnim voćarskim voskom, dezinfekcija škara. 
Iako na tržištu za sada nema preparata koji u potpunosti suzbija ovu bolest, preporučujemo novi preparat FITOMAX L-90 (zaustavlja razvoj bolesti i značajno produžuje životni vijek zaražene biljke).Fitomax l-90 sadrži kompleks stabilnih molekularnih spojeva različitih metala koji daju čvrstoću uzlaznim i silaznim sistemima biljke. Također utječe na jačanje prirodnih obrambenih mehanizama, sprečava razvoj mnogih uzročnika bolesti drva i provodnih snopova. 
Preporuča se tretiranje sa Fitomax l-90 dva puta u vegetaciji i to prvi put nakon pojave prvih listova a drugi put nedugo nakon berbe jer u to vrijeme su izrazitiji silazni tokovi u biljci, to jest od lista prema korjenu i na taj način će biljka jako brzo translocirati preparat do mjesta na čokotu gdje se počela razvijati bolest.

Autori teksta i foto: Fitopromet d.o.o.