Legalizacija upotrebe konoplje u medicinske svrhe

Konoplje

Konoplje

U siječnju ove godine slovenska vlada odlučila je podržati legalizaciju korištenja konoplje kao lijeka, a s tim se u veljači složio i parlamentarni odbor za zdravlje. Ne radi se o legalizaciji pušenja marihuane, nego propisivanja i korištenja aktivnih sastojka ove biljke u svrhu liječenja. Medicinski kanabis izdavat će se samo na liječnički recept oboljelima od bolesti za koje je dokazana njena učinkovitost.

Predstavljamo vam nekoliko bolesti kod kojih kanabis zaista pomaže. Nažalost, ovo nisu nužno bolesti za koje će slovenski liječnici propisivati ovaj prirodan lijek.
Glaukom
Istraživači još od sedamdesetih godina uvjeravaju da je medicinski kanabis učinkovit protiv glaukoma, jednog od vodećih uzroka sljepoće u svijetu. Kanabis smanjuje očni tlak koji uzrokuje oštećenje optičkog živca. Neki znanstvenici tvrde da također pomaže popraviti ranija oštećenja.


Artritis
Medicinski kanabis koristan je protiv kroničnih bolova. Pacijenti s reumatoidnim artritisom navode da im kanabis ublažava bol i upalu te da im pomaže bolje spavati.


Multipla skleroza
Studija dovršena ove godine pokazala je da kanabis pomaže oboljelima od multiple skleroze s mišićnim grčenjem. Većina oboljelih tvrdi da im kanabis ublažava bol u rukama i nogama te podiže duševno blagostanje.


Alzheimerova bolest
Scripps Research Institute u Kaliforniji 2006. je otkrio da THC, aktivna tvar u kanabisu usporava nastanak Alzheimerovih pločica u mozgu. Također, usporava stvaranje nakupina bjelančevina koje narušavaju spoznaju i pamćenje. U tom je pogledu THC učinkovitiji nego farmaceutski lijekovi.


Epilepsija
Istraživanje koje su proveli istraživači pri  Sveučilištu Virginia Commonwealth utvrdilo je da sastojci u prirodnom kanabisu igraju važnu ulogu u sprečavanju epileptičnih napada.


Depresija
Istraživanje iz 2005., koje je obuhvatilo 4400 sudionika, utvrdilo je da povremeno korištenje kanabisa smanjuje depresiju i tjeskobu.


Rak i kemoterapija
Indijska konoplja je najviše poznata po svom djelovanju protiv raka, zbog čega je brojni oboljeli pokušavaju ilegalno nabaviti. U istraživanjima je dokazano da konoplja zaista ima antitumorska svojstva, ublažava bol i vraća apetit oboljelim od karcinoma. Aktivne tvari iz kanabisa – kanabinoidi – ublažavaju mučninu i povraćanje tijekom kemoterapije i sprječavaju neželjene posljedice.


Astma
Aktivni sastojci kanabisa proširuju dišne putove, zahvaljujući čemu ublažavaju napadaje astme. Znanost potvrđuje da oboljeli od izvjesnih bolesti mogu imati koristi od medicinskog kanabisa.

Nažalost, većina zemalja, pa tako i Hrvatska, nije ozakonila primjenu kanabisa u medicinske svrhe.

Motivi za zabranu

Mnogi legalni farmaceutski lijekovi uzrokuju značajne neželjene popratne pojave, čak i smrt. Nekoliko milijuna ljudi godišnje umire od lijekova koji se izdaju na recept. S druge strane, nije zabilježena nijedna smrt od konoplje, tvrdi dr. Lester Grinspoon, profesor na Harvardskom sveučilištu.

Zašto, dakle, mnoge zemlje i dalje brane i kažnjavaju upotrebu kanabisa u medicinske svrhe?

Krivnja bi mogla ležati na farmaceutskoj industriji i njenom snažnom utjecaju na političare (naravno, ne u svim državama jednako). Kad bi medicinski kanabis bio legalno dostupan, prodaja određenih lijekova bi opala te bi se prihodi industrije smanjili. Kad bi mogla, sama bi farmaceutska industrija patentirala aktivne tvari kanabisa kao lijek, ali to je nemoguće, jer su ti spojevi prirodne tvari koje ne podliježu patentima. Stoga je industrijalcima jednostavnije utjecati na zakonodavce i uvjeriti ih da bi legalizacija kanabisa bila štetna, ili u najmanju ruku beskorisna.

Kanabis je manje štetan od alkohola i duhana. Već je i sam status kanabisa kao zabranjene supstancije prijeporan, jer su britanski istraživači utvrdili da je on mnogo manje štetan po zdravlje nego alkohol i nikotin – koji su legalni.  Da nisu možda alkoholni i duhanski lobi također zaslužni za zabranu kanabisa, pa i medicinskog? Sasvim je zamislivo da u kanabisu vide konkurenciju za svoje, dokazano štetne, proizvode od kojih godišnje umiru milijuni ljudi.

Izdvojeni sadržaj