11.Međunarodni voćarski sajam Donji Kraljevec

11.Međunarodni voćarski sajam Donji Kraljevec

11. Međunarodni voćarski sajam Donji Kraljevec

I ove godine, 11. put zaredom, održat će se Međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu. Općina Donji Kraljevec, u suradnji s Centrom dr. Rudolf Steiner, organizira Sajam koji će se održati 4. i 5. studenog u sportskoj dvorani u Donjem Kraljevcu.

Fokus ovogodišnjeg Sajma je na mladima u poljoprivredi, prerađivačkoj industriji i drugačijim viđenjima uzgoja. Stvaranje dodatne vrijednosti voća i njegovih proizvoda, je na onome što će posebno raditi ove godine, a svoj obol temi dati će stručnjaci putem svojih predavanja. Kao i svih godina dosad, tako su i ove godine radili na tome da stručni dio Sajma bude prilagođen potrebama proizvođača i predstavljanju novih trendova, sve pod okriljem središnje teme Sajma.

U suradnji s Agronomskim fakultetom, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom iz Zagreba i Razvojnom agencijom Međimurje – REDEA, osmišljena su predavanja koja će nesumnjivo zaintrigirati mnoge proizvođače voća i one koji to tek planiraju postati.

Iskoristit će priliku i za predstavljanje nisko-pesticidne integrirane proizvodnje u održivom i sigurnom uzgoju voća, govorit će o konkurentnosti ruralnog turizma, biodinamičkom voćarstvu i nutricionističkim aspektima konzumacije lokalnih i sezonskih namirnica, sezonskom zapošljavanju mladih.

Posebna pozornost poklonit će se trenutačnom stanju u hrvatskom voćarstvu i šire, posljedicama vremenskih nepogoda i njihovom utjecaju na daljnju proizvodnju. U svrhu što bolje interakcije struke s proizvođačima, organiziraju okrugli stol na temu "Krah hrvatskog voćarstva! Prilika za novi početak?". Jesu li ovogodišnje elementarne nepogode zadale jedan od posljednjih udaraca hrvatskom voćarstvu, koje je ionako na koljenima? Je li trenutna situacija u hrvatskom agraru nepremostiva rijeka? Ili je sve rečeno prilika za novi početak? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja, pokušat će dati stručnjaci i proizvođači na okruglom stolu koji će se održati prvog dana Sajam, odmah nakon svečanosti otvaranja.

U sklopu Sajma, a u svrhu promicanja prerađivačke industrije voća, održat će se prvo ocjenjivanje voćnih vina. Njime će struka valorizirati kvalitetu sve popularnijih vina od voća, stoga pozivaju sve proizvođače voćnih vina da se odazovu i pošalju svoje uzorke na ocjenjivanje. Tijekom sajamske priredbe održat će radionice u čijem središtu će biti najmlađi, djeca. Učit će ih kako pripremiti jednostavne, brze i zdrave obroke – tzv."smoothy", a klincima ukazati na važnost konzumiranja voća u svim njegovim oblicima.

 

Pinova d.o.o. Vas poziva da dođete i Vi, pridružite se 4. i 5. studenog 2016. na 11. međunarodnom voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu gdje ćemo izlagati predavanje na temu "Određivanje rokova i obroka navodnjavanja u voćarstvu".

Izdvojeni sadržaj