Home » Plodored i obrada tla za krumpir
Krumpir Ratarstvo

Plodored i obrada tla za krumpir

Plodored je jedan od osnovnih načela proizvodnje krumpira. Pravilnim plodoredom mogu se spriječiti ili smanjiti napadi mnogih štetnih organizama, kao i poboljšati kvaliteta same proizvodnje i dobiti visokokvalitetni proizvodi. Krumpir dobro podnosi monokulturu, ali se uglavnom ne sadi više godina uzastopno na istom mjestu (posebno radi zaštite od nematoda).

Zahtjevna je kultura u plodosmjeni.

Najpovoljnije pretkulture jesu:

  • strne žitarice
  • leguminoze
  • krmne kulture na oranicama
  • trave

Lošije pretkulture:

  • rajčica
  • patlidžan
  • duhan
  • kukuruz

Primjeri plodoreda za uzgoj krumpira:

I. primjerII. PrimjerIII. PrimjerIV. Primjer
lucernakrumpirkukuruzkrumpir
krumpirozima pšenicaozimi ječamozima pšenica
ozima pšenicakukuruzkrumpircrvena djetelina
stočni grašaksojacrvena djetelinakrumpir
krumpirkrumpirkrumpirsoja
I. primjer glavni usjev  postrni usjevII. primjer glavni usjev  postrni usjevIII. primjer glavni usjev  postrni usjev
ozimi pšenica crvena djetelinaozima pšenicaozima pšenica ozima grahorica
crvena djetelinakukuruzcrvena djetelinauljana repicacrvena djetelina
krumpirkrumpirkrumpir
ozimi pšenicauljana repicastočni grašakzrnata mahunarka
krumpirkukuruzozima pšenica
kukuruzsojakrumpir

Krumpir je dobar predusjev za sve ostale usjeve, jer svojim korijenom i gomoljima dobro rahli tlo i ostavlja ga bez korova.

OBRADA TLA ZA KRUMPIR

Kvalitetnom i pravovremenom obradom cilj je stvoriti prorahljeno tlo mrvičaste strukture s dobrim vodozračnim uvjetima.
Obrada tla počinje ljetno-jesenskim zaoravanjem ostataka pretkulture na dubinu oko 15 cm kojom sprečavamo razvoj korova i gubitak vlage u tlu, te završava predsjetveno pripremom tla.