Početna 5 Ratarstvo 5 Krumpir 5 Morfologija krumpira

Morfologija krumpira

Krumpir je višegodišnja zeljasta kultura koja se uzgaja radi zadebljale podzemne stabljike. Ali se uzgaja kao jednogodišnja jer ciklus od nicanja do formiranja novih gomolja traje jednu godinu. Razmnožavanje je vegetativno – gomoljima, dijelovima gomolja, ožiljenim izdancima ili sjemenom (selekcijski rad) – generativno.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Korijen – vretenast ili žiličast. Vretenast se razvija kad se razmnožava sjemenom, a žiličast kad se razmnožava vegetativno.

Stabljika – je dvovrsna nadzemna i podzemna. Nadzemna se naziva cima, zelene boje a može sadržavati antocijan što je sortna odlika. Visina varira, a kreće se od 30 – 150 cm. Broj stabljika kreće se od 3 – 6, a može do 10 što ovisi o broju okca na gomolju iz kojih rastu stabljike. Podzemna stabljika naziva se vriježa ili stoloni. Razvija se u pazušcu pupoljka listova podzemne stabljike na čijim krajevima se formiraju gomolji.

Gomolji – zadebljala vriježa, broj ovisi o sorti a kreće se od 6 – 8. mogu biti različite boje žute, crvene ili ljubičaste. Poželjni su ovalno – spljošteni gomolji.

List  -sastavljen od peteljke i plojke 3 – 5 plojki prvog reda, a završava s jednom neparnom plojkom te unutrašnjim plojka drugog reda. Prema tome lišće je perasto i složeno.

Cvijet – samooplodan i dvospolan, cvjetovi su grozdasti cvat, različite boje bijele, svjetlo – zelene, svijetlo – plave ili ljubičaste boje.

Plod – višesjemena zelena boba, okrugla oblika, nije pogodan za ishranu jer sadrži puno solanina.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3