Plodored je jedan od osnovnih načela proizvodnje krumpira. Pravilnim plodoredom mogu se spriječiti ili smanjiti napadi mnogih štetnih organizama, kao i poboljšati kvaliteta same proizvodnje i dobiti visokokvalitetni proizvodi. Krumpir dobro podnosi monokulturu, ali se uglavnom ne sadi više godina uzastopno na istom mjestu (posebno radi zaštite od nematoda).
Zahtjevna je kultura u plodosmjeni.
Najpovoljnije pretkulture jesu:
- strne žitarice
- leguminoze
- krmne kulture na oranicama
- trave
Lošije pretkulture:
- rajčica
- patlidžan
- duhan
- kukuruz
Primjeri plodoreda za uzgoj krumpira:
I. primjer | II. Primjer | III. Primjer | IV. Primjer |
lucerna | krumpir | kukuruz | krumpir |
krumpir | ozima pšenica | ozimi ječam | ozima pšenica |
ozima pšenica | kukuruz | krumpir | crvena djetelina |
stočni grašak | soja | crvena djetelina | krumpir |
krumpir | krumpir | krumpir | soja |
I. primjer glavni usjev | postrni usjev | II. primjer glavni usjev | postrni usjev | III. primjer glavni usjev | postrni usjev |
ozimi pšenica | crvena djetelina | ozima pšenica | ozima pšenica | ozima grahorica | |
crvena djetelina | kukuruz | crvena djetelina | uljana repica | crvena djetelina | |
krumpir | krumpir | krumpir | |||
ozimi pšenica | uljana repica | stočni grašak | zrnata mahunarka | ||
krumpir | kukuruz | ozima pšenica | |||
kukuruz | soja | krumpir |
Krumpir je dobar predusjev za sve ostale usjeve, jer svojim korijenom i gomoljima dobro rahli tlo i ostavlja ga bez korova.
OBRADA TLA ZA KRUMPIR
Kvalitetnom i pravovremenom obradom cilj je stvoriti prorahljeno tlo mrvičaste strukture s dobrim vodozračnim uvjetima.
Obrada tla počinje ljetno-jesenskim zaoravanjem ostataka pretkulture na dubinu oko 15 cm kojom sprečavamo razvoj korova i gubitak vlage u tlu, te završava predsjetveno pripremom tla.