Početna 5 Voćarstvo 5 Malina 5 Izbor sorata maline

Izbor sorata maline

Izbor sorata maline prema boji plodova, najvažnije se smatraju sorte crvene i crne maline, no postoje i jednorodne i dvorodne sorte. Sve sorte su samooplodne. Što se tiče dozrijevanja, razlikujemo ljetne i jesenske maline. S praktičnog gledišta, sorte se mogu podijeliti u dvije glavne skupine: ekonomski najvažnije i ekonomski važne.

Nasad maline podiže se sadnicama koje se dobiju iz ožiljenih izboja. Za podizanje nasada maline s čistim sortama upotrebljavaju se sadnice proizvedene u posebnim matičnjacima. Od takvih matičnjaka mogu se dobiti čiste sorte te zdravi izboji. Također se mogu koristiti i izboji iz proizvodnih nasada maline, ali kod takvih izboja nije sigurno je li prethodno napravljeno križanje s drugim sortama. Korištenjem izboja za sadnju iscrpljuje se nasad na račun rodnosti.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Ekonomski najvažnije sorte

Malling Promise (Moling promis)

  • Ova sorta sazrijeva vrlo rano, sredinom lipnja. Njeni plodovi su veliki te teži od 4 g. Zaobljeni su i izduženi a karakterizira ih svijetlocrvena do crvena boja. Zbirni plod sadrži oko 130 pojedinačnih koštunica te je čvrst. Plod ima sladak do slatko-kiselkast okus. Najčešće se upotrebljava kao svjež plod te se manje prerađuje zbog mekoće ploda. Izboji su mnogobrojni i bujni te rastu uspravno. Rodne grančice karakterizira srednja duljina i elastičnost, zbog koje se ne lome lako. Rodnost je vrlo dobra te je tolerantna na viruse. Ona se ubraja u vodeće europske sorte.

Malling exploit (Moling eksploit)

  • Ona sazrijeva sredinom lipnja, što je relativno rano. Sam plod je vrlo velik, težak oko 4 g te je ovalno izdubljen, svijetlocrvene boje. Zbirni plod je čvrst te sadrži oko 130 pojedinačnih koštunica koje sazrijevaju istodobno. Okus ploda je izvrstan, a plod se može koristiti svjež, za zamrzavanje ili preradu. Rodnost je vrlo dobra te je sorta tolerantna na viruse. Ona se smatra kao jedna od ekonomski najboljih sorta maline.

Podgorina (Čačanska 17/10/62)

  • Sazrijeva sredinom lipnja, isto kad i Malling exploit. Plod je vrlo velik, mase oko 4,5 g, ovalno je izduljen te je intenzivno crvene boje. Plod sadrži oko 100 do 110 pojedinačnih koštunica. Okus je izvrstan te ga karakterizira aromatičnost. Plod se koristi svjež, prerađuje se u sokove ili se zamrzava. Grm je raširen te ga tvori umjeren broj srednje bujnih izboja. Što se tiče rodnih grančica, one izbijaju cijelom dužinom izdanka. Rodnost ove sorte je vrlo izražena.

Wilamette (Vilamet)

  • Ona sazrijeva u drugoj polovici lipnja. Plodovi su veliki, teški oko 4 g, karakterizira ih izduljeni oblik, čvrsti, tamnocrvene boje te slatkokiselkasti i ugodan okus. Rabi se svjež plod te za preradu. Wilamette daje dosta uspravnih bujnih izboja. Rodne grane su srednje duljine i elastične naravi. U nekim godinama je sklona donijeti rod dva puta te se smatra da je vrlo dobre rodnosti. Tolerantna je na viruse. Ona se ubraja u vrlo kvalitetne sorte.

Gradina

Gradina sazrijeva u drugoj polovici lipnja. Njeni plodovi su veliki, teški su oko 4 g, zaobljeno izduljenog oblika, čvrsti i crveni te ugodnog okusa. Plodovi se rabe svježi, za zamrzavanje i za preradu. Ona daje velik broj bujnih izboja, malo povijenih. Rodne grančice su dosta duge te ne lome se pod samim teretom roda. Rodnost je vrlo dobra te je sorta tolerantna na viruse.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Ekonomski važne sorte

Loyd George (Lojd Džorž)

  • Sorta koja sazrijeva sredinom lipnja. Ona je dvorodna. Drugi rod na vrhovima jednogodišnjih izdanaka donosi u rujnu ili početkom listopada. Plod je srednje veličine, mase oko 3 g, široko izduljen i čvrst, sočan te izvrsnog okusa. Crvene je boje, a kad potpuno sazrije, potamni. Rabi se svjež te za preradu. Izboji su dosta bujni a rodne grančice su srednje dužine. Rodnost se smatra osrednjom.

Malling Jewel (Moling džuel)

  • Ova sorta sazrijeva u drugoj polovici lipnja. Plod je velik i težak oko 4,5 g, izduljen je i čvrst te je crvene boje i dosta sladak. Karakterizira ju dobro podnošenje transporta. Koristi se za zamrzavanje i preradu, ali i svjež također. Izboja je malo, ali su bujni i uspravni, a rodne grančice su dosta kratke. Rodnost sorte se smatra dobrom.

Newburgh (Njubarg)

  • Newburgh sazrijeva krajem lipnja. Plod je srednje veličine, mase oko 3 g, okruglast i dosta čvrst, svijetlocrvene boje te finog okusa. Najčešće se koristi svjež. Izboji su dosta bujni i uspravni, a rodne grančice su jake i srednje su dužine. Rodnost je osrednja te je sorta podnošljiva na viruse.

Krupna dvorodna sorta

  • Ona sazrijeva rano, kad i najranije sorte, a to je otprilike nekoliko dana prije od Malling promisea. Kao što i njen sam naziv govori, ona je dvorodna. Plod je vrlo velik, mase oko 5 g, zaobljeno-izduljen i čvrst, crven te vrlo ugodnog okusa. Koristi se svjež, a može se rabiti i za zamrzavanje i preradu. Izboji su malobrojni te bujni, čvrsti i uspravni, pa biljka ima raširen oblik. Rodne grančice su srednje dužine i ne lome se lako, a rodnost je dobra.

Romy (Romi)

  • Romy je vrlo zanimljiva sorta zbog dvorodne osobine. Ova sorta daje plodove od kraja lipnja pa sve do završetka vegetacije. Plodovi su visoke kvalitete, pa se mogu rabiti svježi, za zamrzavanje i preradu. Rod ove sorte daju jednogodišnje mladice. Pri obnavljanju mladica svi ljetorasti se u proljeće trebaju odrezati, pa se rezidba kod ove sorte razlikuje od rezidbe drugih sorti. Rodnost ove sorte je vrlo visoka. Ova sorta je posebno pogodna za hobi proizvodnju to jest, okućnice i vrtove jer se tijekom cijelog ljeta može rabiti svjež plod.

Crne i Crvenoljubičaste sorte

  • Postoje i sorte crne maline, koje su na naše prostore donesene iz SAD-a, kao što su Allen, Bristol, Bundee te crvenoljubičaste sorte Marion i Clyde. Takve sorte su osjetljivije na mrazove i promjene temperature.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3