Početna 5 Voćarstvo 5 Orah 5 Izbor podloga i sadnog materijala za orah

Izbor podloga i sadnog materijala za orah

Izbor podloga za orah

Orah se razmnožava vegetativno, cijepljenjem sorti na podloge i generativno, sjetvom sjemena. Pouzdaniji način razmnožavanja se smatra cijepljenje kulturnih sorti na podloge.

​Takav način razmnožavanja ima čitav niz prednosti, kao raniji dolazak u rod i siguran identitet sorte. Generativno razmnožavanje prakticira se za proizvodnju podloga na koje se cijepe kulturne sorte.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Od početaka intenzivne proizvodnje cijepljenih sadnica za orah, sve se jasnije vidi značenje podloge. Najkorištenije podloge su obični orah (J. regia L.), istočnoamerički crni orah (J. nigra L.), mandžurijski orah (J. mandschurica Max.), sjevernokalifornijski crni orah (J. hindsii Jepson/Rehder) i japanski orah (J.sieboldiana Max.)
Obični (domaći orah) je najraširenija podloga za orah na našim prostorima. Sposobna je za prilagodbe te je tolerantna prema širokom rasponu pH vrijednosti u tlu od 5,5 do 8. 

Nepovoljno svojstvo te običnog oraha kao podloge je osjetljivost prema bolestima, posebno prema truležnici (Armillaria mellea). Kad je riječ o proizvodnji plodova, njegova velika i neujednačena bujnost su nepovoljne osobine.

Izbor sadnog materijala oraha

Kvaliteta sadnica ima izniman značaj za primanje nakon sadnje, za rast i razvoj, odnosno za pun uspjeh proizvodnje oraha.

Prilikom izbora sadnica potrebno je obratiti pozornost na sljedeće: razvijenost korijena i nadzemnog dijela, autentičnost sorte i podloge, starost i zdravstveno stanje sadnice, znakovi mehaničkog oštećenja.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Sadnice prve klase s dobro razvijenim korijenovim sustavom i potpuno zrelim nadzemnim dijelom u cijeloj svojoj dužini se koriste za podizanje nasada oraha.

Sadnice trebaju imati dobro sraslo spojno mjesto te moraju biti uspravne i bez mehaničkih oštećenja. Slabije sadnice pod istim uvjetima uzgoja u stalnom mjestu zaostaju u razvoju, slabije se primaju i zimi stradaju od mraza. Naročito je važno da sadnice imaju jak korijenov sustav, što očuvaniji prilikom vađenja. Zbog toga strojno vađenje ima velike prednosti nad ručnim jer je bolje, brže i jednostavnije. Takvim pristupom se pri vađenju čuvaju upravo one sitne žilice o kojima primanje najviše ovisi.

Također, identitet sorte mora biti apsolutno siguran jer se svaka pogreška odražava višestruko nepovoljno kao i identitet podloge koji je vrlo važan jer o njemu ovisi razvijenost, rast i rodnost stabla oraha.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3