Home » Zimske sorte jabuka
Jabuka Voćarstvo

Zimske sorte jabuka

Zimske sorte jabuka su kasnije sorte u koje spadaju jedne od najprepoznatljivijih sorta poput zlatnog delišesa, Idareda i dr. JONATHAN Kvalitetna sorta zimske jabuke. Porijeklom je iz SAD-a. U proizvodnji se danas sve više koriste njegovi mutanti kao što su Idared, Jonared, Jonadel, Jonathan Dobelred. Sorta dozrijeva od 15. do 30. rujna. Cvate srednje kasno. […]

Zimske sorte jabuka su kasnije sorte u koje spadaju jedne od najprepoznatljivijih sorta poput zlatnog delišesa, Idareda i dr.

Granny Smith, Photo by Pexels

JONATHAN

Kvalitetna sorta zimske jabuke. Porijeklom je iz SAD-a. U proizvodnji se danas sve više koriste njegovi mutanti kao što su Idared, Jonared, Jonadel, Jonathan Dobelred. Sorta dozrijeva od 15. do 30. rujna. Cvate srednje kasno. Dobri oprašivači su joj Granny Smith, Golden Delicious, Delicious. Obilno i rano rađa. Stablo je srednje bujnog rasta s vrlo tankim oborenim grančicama. Mana ove sorte je velika osjetljivost na pepelnicu. Daje dobre rezultate na vegetativnoj podlozi M 9. Plod je srednje krupan do krupan, težine 100 do 245 g, širi je nego duži. Ima kratku i debelu peteljku. Pokožica ploda je glatka, osnovne boje zelenožute koja prelazi u crvenu, a s osunčane strane u tamnocrvenu. Meso ploda je umjereno čvrsto, nakiselo, sočno, sa specifičnom aromom. Do nedavno je bila vodeća sorta u proizvodnji kod nas i u Europi, ali se sve više napušta upravo zbog velike osjetljivosti na pepelnicu. Može se čuvati do 5 mjeseci.

BOSKOOP

Triploidna sorta koja dozrijeva od 15. do 30. rujna. Srednje rano cvate. Rast stabla je bujan. Raste vrlo brzo, obilno i rano, ali neredovito rađa. Plodovi su vrlo krupni i nepravilnog oblika. Pokožica ploda je debela i hrapava, blijedožute boje, a na sunčanoj strani prošarana je sjajnocrvenim do rđastim nejednolikim prugama. Meso ploda je čvrsto, žućkasto, slatko, aromatično i osvježavajućeg vinskog okusa. Osjetljiva je na kasne proljetne mrazove, rak kore i „crvljivost“ plodova dok je na krastavost i pepelnicu vrlo otporna. Nakon berbe može se čuvati do 7 mjeseci.

GOLDEN DELICIOUS

Diploidna sorta nastala kao slučajni sjemenjak, navodno od sorte Grimes Golden, u SAD-u. U proizvodnji je od 1916. godine. Najrasprostranjenija je sorta jabuke u svim zemljama gdje se jabuka uzgaja. Spada u zimske sorte i dozrijeva od druge dekade do kraja rujna. Cvate srednje kasno. Dobri oprašivači su sorte Delicious, Gloster, Idared, Jonathan, James Grieve. Ova sorta je dobar oprašivač drugim sortama. U prvim godinama raste bujnije, ali nakon par berbi rast postaje umjeren. Rano i obilno rađa te se danas smatra standardom za visoko rodne sorte. Plodovi su srednje krupni do krupni, težine 130 do čak 280 g. Koničnog su oblika i simetrični, a na vrhu čašice imaju slabo izražena rebra. Pokožica je tanka i glatka. Osnovna boja je zelenožuta u vrijeme berbe, a u dospjelosti postaje žuta poput limuna ili dunje. Meso ploda je svijetložute boje, čvrsto, srednje fine strukture i sočno, slatkog blago kiselkastog okusa sa specifičnom nenametljivom ugodnom aromom. Osjetljiva je na krastavost i rđu, a u manjoj mjeri i na pepelnicu. Rđaste pjege mogu biti izazvane nekim virusom pa je u tu svrhu selekcioniran klon B Zlatnog delišesa. On nije zaražen virusom i rodniji je od Zlatnog delišesa pa mu se i sve više daje prednost u plantažnim nasadima. Nakon berbe može se čuvati do 7 mjeseci, no skladištenje je nešto zahtjevnije. Karakteristična je za čuvanje u hladnjačama. Osim klona B, selekcioniran je i klon A, oba u Nizozemskoj. Od mutanata standardnog tipa rasta poznati su Smoothee (SAD) i Belgolden (Belgija). Od spur mutanata sorte G. Delicious izdvojeni su Goldspur, Yellowspur delicious, Fraizer goldenspur, Elliot spur golden, Morrison i drugi.

MELROSE

Diploidna sorta nastala križanjem sorata Jonathan × Red Delicious 1937. godine u SAD-u. U proizvodnji je od 1944. Dozrijeva od 25. rujna do 5. listopada. Stablo je bujnog rasta pa se bolji rezultati postižu na slabo bujnim vegetativnim podlogama M 9 i M 27. Kasno cvate. Dobri oprašivači su Golden Delicious i Idared, a ne mogu je oprašiti Jonathan i Red Delicious (roditelji). Rađa redovito, rano i obilno. Plodovi su krupni, težine 170 do 300 g i konično okruglastog oblika. Ima dugu peteljku i plodovi se lako natuku. Pokožica je debela, osnovna žutozelena boja prekrivena je crvenom. Meso ploda je blijedožuto, čvrsto, sočno, slatkokiselkastog okusa, aromatično i vrlo ukusno. Relativno je otporna na krastavost i pepelnicu. Može se čuvati 6 mjeseci nakon berbe.

IDARED

Diploidna američka sorta nastala 1935. križanjem sorata Jonathan × Wagner. U proizvodnji je od 1942. godine. Visokoproduktivna je sorta i neosporno najpopularnija jabuka kod nas. Slabo bujna je sorta koja dozrijeva od 1. do 10. listopada i pogodna je za uzgoj u gustom sklopu. Na plodnim tlima potrebno ju je cijepiti na slabo bujnu vegetativnu podlogu M 9 ili M 27, dok na lošijim tlima potrebno ju je cijepiti na srednje bujne vegetativne podloge M 26 ili MM 106. Srednje rano cvate. Dobri oprašivači su Golden Delicious, Spartan, James Grieve, McIntosh. Rano ulazi u rod i redovito rađa. Plodovi su krupni do vrlo krupni, težine od 150 do 350 g, okruglastog do blago spljoštenog oblika. Osnovna boja je žutozelena koja dospijevanjem prelazi u zelenkastožutu, a prosječno 80% površine prekriva vinsko crvena boja. Meso ploda je gotovo bijele boje, srednje fine teksture, srednje sočno, srednje kiselog okusa, zbog jače izraženih kiselina i manjeg sadržaja šećera okus je manje pun i skladan, a aroma je srednje izražena i nenametljiva. U CA se može čuvati i do 7 mjeseci bez posebnih prohtjeva.

GLOSTER

Diploidna sorta nastala u Njemačkoj 1969. godine križanjem sorata Glockenapfel × Richared. Dozrijeva u prvoj dekadi listopada. Stablo je jako bujno s uskom piramidalnom krošnjom. Osnovne grane rastu pod oštrim kutom što izaziva određene poteškoće pri formiranju željenog uzgojnog oblika. Dobre rezultate daje na slabo bujnim vegetativnim podlogama M9 ili M27.  Cvate srednje rano do srednje kasno, a cvatnja traje dugo, 20 do 25 dana. Dobri oprašivači su Golden Delicious, Red Delicious, Granny Smith, James Grieve, Melrose. Rodnost je kasna, dobra i redovita. Rađa vrlo krupne plodove, težine 150 do 250 g. Plodovi su izduženo koničnog oblika i blago rebrasti. Pokožica je glatka, debela, osnovne svijetlozelene boje koja je prekrivena crvenom čiji intenzitet ovisi o jačini osvjetljenja. Meso ploda je blijedožuto, sočno, slatko ili lagano kiselkasto i nema neku posebnu aromu. Otporna je na pepelnicu, a osjetljiva na krastavost. U hladnjači se može čuvati i do 6 mjeseci.

MUTSU

Sorta stvorena u Japanu 1930. godine, a križanac je sorata Golden Delicious × Indo. U proizvodnji je od 1948. Stablo karakterizira jaka bujnost i široko piramidalna krošnja. Triploidna je sorta sa slabo klijavim polenom pa je loš oprašivač drugim sortama. Plodovi dozrijevaju od 10. do 20. listopada. Cvate srednje kasno pa je osjetljiva na kasne proljetne mrazove. Dobri oprašivači su sorte Jonathan, Gloster, James Grieve, Idared, Granny Smith i Fuji. Do oplodnje neće doći ako je oprašivač sorta Golden Delicious jer je on jedan od roditelja. Rano prorodi te dobro i redovito rađa. Rađa vrlo krupne plodove od 180 do 350 g težine koji se dobro drže na grani. Plodovi su okruglasti, pokožica je osnovne zelenožute boje s ili bez rđaste prevlake. Meso plodova je čvrsto, sočno, sitno zrnasto, slatko s posebno izraženom aromom. Relativno je otporna na pepelnicu, a osjetljivost pokazuje spram krastavosti. U hladnjači se može čuvati jako dobro i do 7 mjeseci.

GRANNY SMITH

Stara diploidna sorta porijeklom iz Australije. Na odlagalištu otpada pronašla ju je gđa. Mary Smith kao slučajnog sjemenjaka godine 1868. Danas je to najprepoznatljivija i najpoznatija sorta jabuke i jedan od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije. Od 1952. godine počela se razmnožavati pod imenom Granny Smith. Ova pomalo neobična sorta privlači oko svojom bojom trave i svojom „svestranošću“ koju potrošači vole. Spada u kasne zimske sorte, a dozrijeva od sredine do kraja listopada. Stablo je bujnog rasta pa se dobri rezultati postižu cijepljenjem na slabo bujne vegetativne podloge kao npr. M 9 i M 27. Cvate srednje kasno. Relativno je otporna na kasne proljetne mrazove. Dobri oprašivači su sorte Jonathan, Golden Delicious, Idared, Gloster, Spartan. Dobar je oprašivač za druge sorte. Rodnost joj je vrlo dobra te rano i redovito rađa. Daje krupne plodove od oko 200 do 250 g težine. Plod je okruglasto-tupog koničnog oblika s osnovnom tamnozelenom bojom pokožice koja dozrijevanjem postaje svjetlije zelena. Pred kraj berbe boja se mijenja u žutu, a pokožica postaje masna. Meso je zelenkastobijele boje, srednje do grube teksture, hrskavo, vrlo čvrsto, sočno, naglašeno kiselkastog i vrlo oštrog okusa te odlične arome. Poslužena malo ohlađena može biti vrlo osvježavajuća. Odlična je za potrošnju u svježem stanju, u pitama, a isto tako je vrlo dobra kao sastojak voćnih salata posebno jer i narezana zadržava svoju boju. Osjetljiva je na pepelnicu, a srednje osjetljiva na krastavost. U hladnjači se može čuvati i do 8 mjeseci. Od fizioloških bolesti, jako je osjetljiva na skald (palež kožice) pa iziskuje poseban tretman.

BRAEBURN

Diploidna sorta porijeklom s Novog Zelanda. Križanac je samo jednog poznatog roditelja Lady Hamilton, dok je drugi roditelj nepoznati. Naslućuje se da bi to mogla biti sorta Granny Smith što je vrlo moguće s obzirom na mjesto i vrijeme otkrića. No još uvijek nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili tu teoriju. Pronađena je godine 1952. Bez sumnje spada u prvoklasnu desertnu jabuku. Prva je moderna sorta koja je okusom bliža klasičnim starim sortama. Također, jedna je od prvih dvobojnih sorata što je danas kriterij za komercijalni uspjeh. Stablo je slabog do srednje bujnog rasta. Cvate srednje rano do srednje kasno. Dobri oprašivači su joj sorte Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith. Dozrijeva u drugoj polovici listopada. Vrlo rano ulazi u rod, dobro rodi no sklona je alternativnoj rodnosti. Plodovi su koničnog do okruglasto-koničnog oblika, srednje krupni do krupni, težine 150 do 200 g. Pokožica je osnovne zelenkastožute boje s narančasto-crvenkastim prugama koje mogu prekriti veći dio ploda. Vrlo je atraktivna, s vidljivim lenticelama, tanka je i čini se kao da nestaje u ustima.  Osjetljiva je na opekline od sunca. Meso je kremaste boje, nije tvrdo, hrskavo, vrlo sočno, oštrog okusa, na prerezu ne posmeđi brzo. Osjetljiva je na krastavost, bakterijsku palež i pepelnicu. Odlično se može čuvati nakon berbe, ali može biti osjetljiva na gorke pjege.

FUJI

Još jedna japanska sorta, ali američkog porijekla. Križanac je manje poznate sorte Ralls Janet × Red Delicious. Sorta je selektirana 1939. godine pod imenom Tohoku 7, a tek je 1962. prozvana Fuji. Spada u atraktivnije moderne sorte jabuke. Njezina glavna karakteristika je lijepi, ružičasti mašak koji se javlja na žutozelenoj pokožici. Dozrijeva početkom do sredine studenog. Srednje rano cvate. Dobri oprašivači su sorte Gala, Granny Smith i Golden Delicious. Diploidna je sorta. Rano dolazi u rod i dobro rađa. Stablo se odlikuje bujnim rastom pa se preporučuje cijepljenje na slabo bujnu vegetativnu podlogu M 9. Daje srednje krupne, okruglasto-konične plodove težine 150 do 180 g. Pokožica je osnovne blijedo žutozelene boje koja je prošarana narančastocrvenom dopunskom bojom s ružičastim maškom. Meso je žućkaste boje, hrskavo, čvrsto, vrlo  sočno, fine strukture, aromatično, slatkog i blagog okusa. Ima visok sadržaj šećera i nizak sadržaj kiselina. Vrlo je osjetljiva na krastavost i bakterijsku palež, umjereno osjetljiva na pepelnicu, dok od fizioloških bolesti ju napadaju gorke pjege, staklavost i unutarnje posmeđenje mesa. Od „slatkih“ sorata čuva se najbolje i plodovi dugo vremena zadržavaju čvrstoću. U CA se može čuvati do 7 mjeseci, ali uz poseban tretman.

CRIPPS PINK = PINK LADY® Australska sorta koju je stvorio g. John Cripps 1973. križanjem sorata Golden Delicious × Lady Williams. Sorta je jedinstvenog okusa jer je i kisela i slatka. Stablo je vrlo bujno s granama pod širokim kutem pa se preporučuje cijepljenje na slabo bujnu vegetativnu podlogu M 9. Cvate srednje rano do srednje kasno, a dobri oprašivači su joj sorte Fuji, Granny Smith, Gala, Red Delicious, Jonathan, Braeburn, Gloster, Idared i James Grieve. Dozrijeva početkom studenog, 1 do 2 tjedna nakon Granny Smith. Rano ulazi u rod i redovito i obilno rađa. Daje krupne do vrlo krupne plodove težine 200 do 250 g, okruglastog do koničnog oblika. Pokožica je tanka i nježna sa svijetlim lenticelama i osnovne žute boje koja kasnije prelazi u sekundarnu ružičastocrvenu boju. Nije sklona opeklinama na površini pokožice, rđi, pucanju površine pokožice, gorkim pjegama ili unutarnjim poremećajima. Meso je hrskavo, čvrsto i sočno, sitno zrnaste strukture i bijele boje. Okus je blag, nenapadan i sladak te se znatno pojačava nakon kraćeg čuvanja. Osjetljiva je na krastavost i bakterijsku palež, a posebno na pepelnicu. Može se čuvati i do 4 mjeseca. Samo one Pink Cripps jabuke odgovarajuće vrhunske kvalitete mogu dobiti oznaku i biti prodane samo putem zaštićenog brenda koji nosi ime Pink Lady® pa svaki put kad kupujete ovu klupsku sortu znajte da kupujete najbolju od najboljih.

Baterijska prskalica za herbicide