Budući da zob ne ravnomjerno dozrijeva, početak žetve teže je odrediti. Žetvu bi trebalo početi kada vršni dio metlice dosegne punu zrelost, svakako prije početka osipanja zrna iz vršnih klasića.
![Objava reklama HR 1](https://pinova.hr/wp-content/uploads/2024/05/Test2PM-1.jpg)
![Objava reklama HR 1](https://pinova.hr/wp-content/uploads/2024/05/Test2PM-1.jpg)
Žetva ozime zobi obavlja se prije žetve pšenice, a jare nakon žetve pšenice. Prosječni prinosi zobi iznose 3 -4 t/ha, a mogu biti i znatno veći. Žetvu bi trebalo početi kada vršni dio metlice dosegne punu zrelost, svakako prije početka osipanja zrna iz vršnih klasića. Žetva se vrši kada vlaga u zrnu padne ispod 20%, najbolji prinosi se postižu na početku žetve jer zob je najviše neujednačena kultura i ne dozrijeva istovremeno. Plod ne smije biti prezreo jer se onda jako osipa. Zrno se sprema i skladišti kada vlaga padne ispod 14% vlage.
![Objava reklama HR 2](https://pinova.hr/wp-content/uploads/2024/05/TEST2.jpg)
![Objava reklama HR 2](https://pinova.hr/wp-content/uploads/2024/05/TEST2.jpg)