Početna 5 Povrtlarstvo 5 Patlidžan 5 Uzgoj patlidžana na otvorenom

Uzgoj patlidžana na otvorenom

Razmak sadnje ovisi i o kultivaru (manje ili više bujni) kao i o lokaciji gdje se patlidžan sadi (topliji ili hladniji krajevi).

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Plodored za patlidžan

Na istu površinu smije doći tek nakon 4 godine a pretkultura mu ne smiju biti ostale biljke iz porodice pomoćnica (lat. Solonaceae). Patlidžan je dobra pretkultura za druge vrste povrća.

Uzastopnim uzgojem na istim površinama daje slabije rezultate. U plodoredu dolazi na prvo mjesto jer se gnoji stajskim gnojem.  Kao pretkulture dobre su salata, rotkvica i mladi luk.

Uzgoj patlidžana na otvorenom

U kontinentalnom području gdje patlidžan zbog nešto hladnije klime razvija naviše do 3 etaže plodova  te je i bujnost manja sadi se na manji razmak dok je u mediteranskom području taj razmak veći  jer se patlidžan više grana te razvija više plodova. Uzgoj patlidžana dosta je sličan uzgoju rajčice, pa se slično njoj, za proizvodnju u vrtovima uzgaja iz presadnica. U južnim, toplijim dijelovima sadnja presadnica počinje nešto kasnije u odnosu na rajčicu i to od 20-25 travnja i traje sve do 10 svibnja. U hladnijim, sjevernijim područjima rokovi sadnje pomaknuti su za 20 – tak dana. Razmak sadnje iznosi 70 cm između redova, a u redu 40-50 cm. Nakon sadnje patlidžan trebamo dobro zaliti i to s 1 – 1,5 litra vode po svakoj biljci. Pošto se patlidžan sporo ukorjenjuje prvo okopavanje treba obaviti tek 20 – 25 dana nakon sadnje. 

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3