Početna 5 Povrtlarstvo 5 Patlidžan 5 Uvjeti za rast i razvoj patlidžana

Uvjeti za rast i razvoj patlidžana

Patlidžan ima relativno dugu vegetaciju a za uspješan rast na otvorenom potrebno je razdoblje bez mraza od 5 mjeseci te 3 mjeseca sa srednjom dnevnom temperaturom višom od 20°C.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Optimalna temperatura za klijanje je 29°C, a minimalna 15°C. Optimalna temperatura za rast i razvoj je 15 – 18°C noću a danju 22 – 29°C. Rast biljke prestaje na temperaturi ispod 15 te iznad 35 °C . Temperature od 8°C i niže izazivaju veliki stres biljke od kojeg se ona teško oporavlja. Pri temperaturama većim od 30°C razviju se plodovi s više gorčine.

Što se tiče zahtjeva za vlagom  patlidžan preferira vlagu tla od 80% poljskog vodnog kapaciteta te vlažnost zraka od 60 – 70%. Pri nepovoljnim uvjetima vlage u zraka prva reakcija biljke je odbacivanje cvjetova ili već zametnutih plodova

U našoj klimi uzgojem na otvorenom cvatnja patlidžana započinje 70 – 90 dana nakon nicanja kod direktne sjetve, a kod uzgoja iz presadnica razdoblje od presađivanja do cvatnje traje 20 – 30 dana.

Od oplodnje do tehnološke zrelosti potrebno je 20 – 30 dana, a od fiziološke do tehnološke zrelosti 30 – 45 dana. Odstupanje u broju dana između pojedinih faza razvoja ovisno je o kultivaru te vremenskim uvjetima.

Tlo koje patlidžan preferira je srednje teško, duboko i strukturirano. Reakcija tla za patlidžan trebala bi biti neutralna / pH 7 /. Na blago zaslanjena tla nije osjetljiv koji nam ukazuje točan pH tla. pH reakcija tla mjeri se pH-metrom.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3