Početna 5 Povrtlarstvo 5 Patlidžan 5 Uzgoj patlidžana u zaštićenim prostorima

Uzgoj patlidžana u zaštićenim prostorima

Uzgoj u zaštićenim prostorima podosta je sličan uzgoju patlidžana na otvorenom ali zaštićeni prostori zbog mogućnosti kontroliranja mikroklimatskih uvjeta omogućuju pomicanje rokova sadnje presadnica  na rokove kad to nije moguće izvršiti na otvorenom zbog preniskih temperaturnih uvjeta tla i zraka. Iz tog razloga razdoblje plodonošenja u uvjetima zaštićenih prostora se produžava a time se povećava i prinos te ekonomska isplativost plastenika.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Uzgoj u zaštićenim prostorima podosta je sličan uzgoju patlidžana na otvorenom ali zaštićeni prostori zbog mogućnosti kontroliranja mikroklimatskih uvjeta  omogućuju pomicanje rokova sadnje presadnica  na rokove kad to nije moguće izvršiti na otvorenom zbog preniskih temperaturnih uvjeta tla i zraka. Iz tog razloga razdoblje plodonošenja u uvjetima zaštićenih prostora se produžava a time se povećava i prinos te ekonomska isplativost plastenika.

Tlo zaštićenog prostora pije slaganja gredica i postavljanja folija potrebno je sterilizirati termičkim ili kemijskim putem. Za kemijsku sterilizaciju koristimo neki od preparata koji uništavaju gljivice, štetnike tla, nematode te sjemenke korova (Basamid granulat). Takva vrsta preparata je dosta agresivna pa je potrebno voditi računa o vremenu primjene.

U zaštićene prostore ubrajaju se plastenici i plastenici. Karakteristika zaštićenih prostora je da omogućuju povoljne mikroklimatske uvijete za uzgoj paprike i njihovo održavanje na određenoj konstanti tijekom cijelog perioda uzgoja neovisno o vanjskim atmosferskim uvjetima. Održavanje mikroklimatskih uvjeta konstantnim postiže se zagrijavanjem (ako je uvedem sustav za zagrijavanje) ili pak samo zatvaranjem svih otvora zaštićenog prostora što ovisi o vanjskom stupnju hladnoće  a isto tako u vrućim danima omogućeno je provjetravanje i ventilacija prostora. Najpovoljnija dnevna temperatura zraka za rast i razvoj patlidžana je 22 – 29°C a noćna 15 – 18°C. Tijekom ljetnog razdoblja  potrebno je ventiliranje prostora jer temperatura veća od  30°C izaziva opadanje cvjetova i zametnutih plodova te se razvijaju plodovi s više gorčine. Temperature veće od 35°C ima i negativan utjecaj na vegetativni rast.

Kako bi imali uvid u mikroklimatske uvijete i omogućili njihovo održavanje na konstanti poželjno je u zaštićene prostore ugraditi klimatske stanice s koje nam daju podatke o trenutnoj temperaturi zraka, relativnoj vlazi zraka, intenzitetu sunčeve svjetlosti, koncentraciji CO2.

Vrste zaštićenih prostora
 • A- niski tunel,
 • B- visoki tunel,
 • C- plastenik,
 • D- jednolađni staklenik (plastenik),
 • E- višelađni plastenik,
 • F- višelađni staklenik (plastenik),
 • G-Venlo staklenik

Jednolađni staklenici/plastenici namijenjeni su za manje površine, do 400 m2 (8×50 m), rjeđe do 500 m2 . Ukoliko bi dimenzije bile veće javili bi se problemi s ramskom konstrukcijom, postavljanjem pokrivke, ostvarenjem ventilacije, navodnjavanja i drugo. Za uzgoj na većim površinama koriste se višelađnii staklenici/plastenici. Tako se smanjuju gubici, štedi na prostoru, na konstrukciji i pokrivci. Također je i jeftiniji te pouzdaniji sistem kontrole i upravljanja.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Čimbenici koji utječu na izbor zaštićenog prostora:
 • predviđena veličina površine za uzgoj kulture
 • biljne vrste koje će se proizvoditi (utječe na visinu staklenika/plastenika)
 • investicijske mogućnosti
 • tip podloge
 • trajanje proizvodne sezone, bez ili s grijanjem
 • planirani dalji razvoj odnosno proširenje objekta i drugo.    
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3