Početna 5 Povrtlarstvo 5 Peršin 5 Uvjeti za rast i razvoj peršina

Uvjeti za rast i razvoj peršina

Minimalna temperatura za klijanje sjemena je  3-4°C, u takvim uvjetima od sjetve do nicanja peršina proći će oko mjesec dana. Sporom klijanju pridonosi i nedostatak vlage te kisika u sjetvenom sloju. Od posijanih sjemenki često nikne i manje od 50%.


Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Uz optimalnu temperaturu  od 20°C te optimalnu vlažnost sjetvenog sloja  sjeme počinje klijati za oko 10 dana.
Mlade biljčice nakon nicanja mogu podnijeti  temperature do  -4°C  dok one nešto razvijenije biljke podnose i niže temperature.
Uz optimalnu temperaturu od 18°C i umjerenu opskrbljenost tla vodom razvijaju se pravilni korijeni.
Temperature oko 30°C  usporavaju rast korijena te je on tanak i vlaknast.

* u stadiju vernalizacije ulaze biljke s već razvijenih nekoliko listova te malo zadebljalim korijenom. Vernalizacija se odvija kroz 5-8 tjedana na temperaturi od 2-6 °C. Stadij vernalizacije potreban je kako bi biljka prešla iz vegetativne u generativnu fazu te razvila organe za reprodukciju.

Za uzgoj peršina najprikladnija su duboka, plodna, srednje teška tla, neutralne do slabo kisele reakcije. Tlo bi moralo biti bogato humusom koji jamči dobar kapacitet tla za zrak i vodu. Umjerena kontinentalna klima s prosječnim dnevnim temperaturama od oko 20°C uz dovoljne količine vlage u tlu i zraku najpovoljnija je za uzgoj peršina.


Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3