Početna 5 Povrtlarstvo 5 Peršin 5 Sjetva peršina

Sjetva peršina

Sjetva peršina se gotovo uvijek vrši izravno na stalno mjesto. Za kasniji (ljetno jesenski) uzgoj peršina, sije  se u redove ili trake na ravnoj površini dok se za raniji proljetni uzgoj sije na gredice u 4 – 5 redova.


Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Priprema tla za peršin

Osnovna jesenska obrada tla oranjem vrši se na dubinu od oko 25 – 30cm. Ako se planira kasnija sjetva (za jesensku potrošnju i skladištenje) moguća je i proljetna obrada tla.

Obrada tla za peršin ovisi o predkulturi, a obavlja se ljetnim plitkim oranjem iza kultura koje rano napuštaju tlo, te oranjem tijekom jeseni, odnosno jednim dubokim jesenskim oranjem iza predkultura koje tlo napuštaju tijekom jeseni.

Dopunska obrada trebala bi osigurati rahli površinski sloj kako bi nicanje sjemena bilo jednolično. Istovremenim nicanjem osiguravamo jednako dugi razvoj svih biljaka.

Plodored za peršin

Zbog duge vegetacije sije se kao glavni usjev, ne podnosi sam sebe  te se na istoj površini smije uzgajati tek nakon 4 godine. 

U tom razdoblju  na istoj površini ne smiju se uzgajati ni ostale kulture iz  porodice štitarki ( mrkva, celer, pastrnjak ). Peršin može biti pretkultura samo nekom ozimom povrću kao što je češnjak, salata, špinat…


Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Sjetva peršina

Gredice se brže zagrijavaju pa time omogućuju brže nicanje sjemena. Povoljan razmak između redova je 25 – 35 cm a u redu 4 – 5 cm, za što je podroban utrošak sjemena u količini od 4 – 6 kg/ha.

Sjetveni sloj tla mora biti ravan i fine mrvičaste strukture. Sije se na dubinu od 1,5 – 2 cm. Kako bi postotak klijavog sjemena koje će niknuti bio što veći treba sijati kalibrirano i tretirano sjeme protiv mrkvine muhe i gljivičnih bolesti. Nakon sjetve  redovi se lagano pritišću odgovarajućim valjkom

Peršin se u kontinentalnom djelu može sijati od ožujka pa do kraja travnja. Na Mediteranu je sjetva moguća već u veljači. Peršin se može sijati i u kolovozu te se tako omogućuje berba u ožujku i travnju iduće godine, ali taj peršin treba izvaditi prije nego što se razvije cvjetna stabljika.

Peršin listaš se sije na isti način samo uz veći utrošak sjemena, 7 – 10 kg/ha.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3