Početna 5 Povrtlarstvo 5 Sadnja rajčice na otvorenom

Sadnja rajčice na otvorenom

Rajčica na donjem djelu stabljike stvara adventivno korijenje pa je i poželjno saditi što dublje. Sadnja do prvih listova pokazala je dobre rezultate u smislu vegetativnog rasta te prinosa.


Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Razmak sadnje ovisi o kultivaru te namjeni proizvodnje. Zbog njege usjeva i višekratne berbe razmak između redova mora omogućiti prohode pa se međuredni razmak za indeterminantne kultivare stavlja na 80 – 10 cm. Razmak u redu varira: za rani uzgoj je 30 – 40 cm, a za uzgoj u glavnoj sezoni 50 – 70 cm. Determinantni kultivari  sade se na isti međuredni razmak a razmak između redova je 30 – 40 cm.

Za indeterminantne kultivare nakon sadnje postavlja se potpora. Za to može posložiti kolac koji se postavlja uz svaku pojedinu biljku, te se ona veže uz njega ili pak koristimo žicu kao potporu.

Žicu možemo napet na 2 načina;
  • između kolaca koji su na razmaku od oko 3 m napinju se 2 – 3 reda  žice, te se rajčica veže uz žicu ili
  • na predviđenu visinu rajčice napne se 1 red žice, rajčica se pri dnu veže vezivom koje se pričvršćuje na žicu te se vezivo postupnim rastom rajčice ovija oko nje. Na jednu žicu mogu se voditi 2 reda rajčice.

Kod vezanja rajčice treba imati na umu da stabljika raste u širinu do 2,5 cm, treba ostaviti dovoljno mjesta kako se vezivo porastom stabljike ne bi urezalo i tako spriječilo normalan protok vode i hraniva.


Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3