Početna 5 Povrtlarstvo 5 Uvjeti za rast i razvoj rajčice

Uvjeti za rast i razvoj rajčice

Minimalna temperatura potrebna da bi klijanje započelo je 13°C (neki kultivari kliju na temperaturi od 10°C) dok je optimalna temperatura klijanja 20 – 25°C.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Sjeme rajčice najbolje klije u mraku, ali postoje i kultivari čije sjemenke ne mogu klijati na svijetlu.
Optimalne temperature za rast i razvoj rajčice su od 20 – 25°C,dnevne te 13 – 17°C,noćne. Poželjna razlika između dnevnih i noćnih je oko 7°C. Osjetljiva faza rajčice na temperature započinje 8 dana nakon otvaranja kotiledona i traje oko 2 tjedna.
Od oplodnje do tehnološke zrelosti ploda prođe od 7 – 9 tjedana što zavisi o; kultivaru, položaju cvata na biljci te uvjetima sredine. U prva 2 – 3 tjedna rast ploda je spor te on dostigne tek 10% svoje konačne veličine, u idućih 3 – 5 tjedana on postiže svoju konačnu veličinu. Zadnja 2 tjedna rast ploda je ponovno spor  ali se u njemu odvijaju važni metabolički procesi te plod postiže svoju punu zrelost.
Najpovoljnija temperatura za razvoj rajčice je 15 – 20°C noćna a dnevna bi trebala biti oko  7°C viša. Crveni pigment se ne stvara ispod 16°C a nejednaka obojenost ploda može biti posljedica njegovog nejednakog zagrijavanja.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3