Home » Rajčica
Povrtlarstvo Rajčica

Rajčica

Rajčica je gotovo najzastupljenija vrsta iz porodice (lat. Solonaceae) s obzirom na udio u poljoprivrednoj proizvodnji. Podrijetlom je iz Perua (s Anda), a uzgojili su je Asteci u Meksiku. Po astečkoj riječi “tomathe” značenja “punašno voće” rajčica je dobila ime u mnogim jezicima. Rajčicu je, zajedno s kukuruzom, krumpirom, slatkim krumpirom i čili paprikom, a uvezao ju je Kolumbo u Španjolsku u ranom 16. stoljeću.

Rajčica (lat. Solanum lycopersicum L.) je najvjerojatnije najprije stigla u Sevilju, glavni trgovački centar toga doba. Dodoens, danski travar, detaljno je opisao rajčicu i dao joj reputaciju afrodizijaka. To objašnjava ime “pomme d’amour” na francuskom, “pomodoro” na talijanskom i “love apple” na engleskom jeziku.
Europljani dugo vremena nisu prihvatili rajčicu zbog neugodnog mirisa njenih listova i stabljike, te su je neki čak smatrali i otrovnom. 

Iako su joj stabljika i listovi otrovni, plodovi rajčica spadaju u najjestivije povrće. Rajčica je povrtna jednogodišnja biljka s crvenim sočnim plodovima koji imaju neobičnu poziciju između povrća i voća.

Hranjiva vrijednost rajčice

Danas rajčica ima široku primjenu kao prehrambena namirnica, postoji na tisuće jela u kojima je rajčica glavni sastojak. Plod rajčice zastupljen je u svim kuhinjama svijeta. U prerađivačkoj industriji jedan je od primarnih sirovina; prerađuje se u sokove, koncentrate, pelate, dok se zeleni plodovi mogu marinirati. Zbog hranidbene vrijednosti ima i veoma povoljan učinak na zdravstvene čimbenike ljudskog organizma.

Energetska vrijednost rajčice je 18 kcal/100 g na svježeg poda.

Zeleni plodovi rajčice sadrže solanin. Solanin je toksični glikoalkaloid  specifičan za biljke iz porodice Solanaceae  a ima funkciju da biljku zaštiti od nametnika. Solanina ima i u svim ostalim dijelovima biljke. Zriobom plodova rajčice solanin se razgrađuje a termičkom obradom zelenih plodova gubi stabilnost.

Bitan sastojak ploda rajčice je i likopen (karotenoid koji uz ksantofil i karoten daje crvenu boju). Likopen je prirodni antioksidans  a regulira i rast stanica, glavni je karotenoid u ljudskoj krvi i tkivima. Rajčica i njeni proizvodi su glavni izvor likopena u ljudskoj prehrani . Termičkom obradom se povećava njegova bioaktivnost pa tako sok od rajčice sadrži 150 mg/l dok je sadržaj likopena u svježoj rajčici 30 mg/kg.

Hranjivi sastojciKoličina u   %
Sirove bjelančevine0,4 – 1,25
Sirove masti0, 2- 0,95
Ugljikohidrati1,87 – 9,0
  od toga šećeri2,4 – 7
Vlakna0,31 – 1,8
Minerali0,6
Voda92,0 – 95,0
Tablica 1  Hranjiva vrijednost svježe rajčice
MineraliKoličina u mg/100 g svježeg ploda
Natrij2,6 – 32,7
Kalij92 – 376
Magnezij13 – 20
Kalcij10 – 21
Fosfor7 – 53
Željezo0,4 – 1,2
Sumpor13 – 20
Tablica 2  Mineralni sastav rajčice
VitaminiKoličina u mg/100 g svježeg ploda
Karoten0,15 – 2,3
E0,36
K0,4 – 0,8
B10,016 – 0,08
B20,02 – 0,09
B30,3 – 0,85
B50,28 – 0,34
B60,074 – 0,15
Biotin0,004
Folna kiselina0,0086
C15 – 59
Tablica 3  Sadržaj vitamina u plodu rajčice