Početna 5 Voćarstvo 5 Malina 5 Rezidba i gnojidba maline

Rezidba i gnojidba maline

Rezidba maline

Rezidba maline je relativno jednostavna. Dvogodišnje drvo koje je donijelo rod se reže, a prorjeđuju se jednogodišnji ljetorasti, kojima se može skratiti vrh, ali nije neophodno. Nakon berbe se mogu rezati izboji koji su u toj godini donijeli rod.

Rezidba se odrađuje u rano proljeće, prije nego što jače nabubre cvjetni pupovi, odnosno kad prođu kasni proljetni mrazovi. Što se tiče broja ljetorasta koji se ostavljaju za rod, razlikuju se načini u grmovima i trakama. Za grmove je potrebno ostaviti 5 do 10 ljetorasta, što ovisi o bujnosti i razmaku sadnje. Za trake i žive zidove ostavi se onoliko jednogodišnjih izdanaka tako da u prosjeku jedan zauzima 15 do 20 cm razmaka u redu. Prema vremenu dozrijevanja razlikujemo ljetne i jesenske sorte maline. Kod održavajućeg reza se obje vrste razlikuju.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Početni rez

Ljetne sorte režu se ovisno o karakteristikama tla, to jest, na sušim mjestima na otprilike 20 cm dužine, dok se na vlažnijim mjestima skraćuju na otprilike 50 cm. Jesenske sorte se skraćuju pri tlu.

Uzgojni rez

U proljeće se stvaraju novi izdanci, iz adventivnih pupova na korijenu. Stare zarezane grane se uklanjaju u pri tlu. Isti princip vrijedi za slabe i bolesne izbojke. Potrebno je ostaviti osam do deset dobro razvijenih grana po dužnom metru koji se pričvršćuju na žicu.

Održavajući rez

Nakon berbe se uklanjaju sve trošne dvogodišnje grane kod ljetnih sorti. Isto vrijedi za slabe i bolesne izbojke. Ostavlja se osam do deset dobro razvijenih grana po dužnom metru. Krajem zime, grane jesenskih sorata se režu pri tlu. Ako u proljeće počinju rasti nove grane, ostavljaju se samo najjače. Njihov broj je kao kod ljetnih sorti.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Gnojidba maline

Malina ima veće zahtjeve za hranivima od ostalih vrsta jagodičastih voćaka.  Osnovna gnojidba se odvija u jesen, kombinacijom stajskog gnoja i mineralnog gnojiva. Ako to nije moguće, potrebno ju je odraditi u rano proljeće. NPK se unosi u proljeće tijekom prve obrade. Dušična gnojiva, ako su u obliku KAN-a se unose prilikom druge obrade. Ako se dušik dodaje u obliku uree, unosi se jednokratno prilikom prve obrade.

Za gnojidbu intenzivnog nasada maline, na tlu koje je srednje opskrbljeno fosforom i dobro opskrbljeno kalijem treba po hektaru 150 kg N, 80 kg P2O5 i 140 kg K2O

Makro elementi kg/ha
Vrijeme gnojidbeGnojivokg/haNP2O5K2O
U jesen zaoratiNPK 5-22-354002088140
U rano proljeće zaoratiUREA 46% 280130
Ukupno68015088140
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3