O plodosmjeni osobito treba voditi računa ako se sije pivarski ječam. Za proizvodnju pivarskog ječma bitna je kvaliteta zrna.
Najbolji rezultati postižu se ako se sije nakon: krumpira, industrijskih kultura (suncokret, uljana repica, šećerna repa), zrnatih mahunarki (grah, grašak, soja).
Također je važno da se žetva kasnijih pretkultura (kukuruz, šećerna repa, suncokret, soja …) okonča prije optimalnih rokova sjetve ozimih sorata. Treba izbjegavati sjetvu nakon kultura intenzivno gnojenih dušičnim gnojivima te nakon DTS zbog opasnosti od polijeganja. Obvezno ga treba uzgajati u plodoredu jer uzgoj u monokulturi donosi niske prinose i vrlo lako obolijeva.
Primjeri za plodored u uzgoju ječma:
I. primjer | II. Primjer | II. Primjer | IV. Primjer |
šećerna repa | ozimi ječam | ozimi ječam | krumpir |
ozima ječam | uljana repica | uljana repica | uljana repica |
kukuruz | krumpir | kukuruz | ozima ječam |
krumpir | kukuruz | krumpir | kukruz |
ozimi ječam | ozim ječam | ozimi ječam | kukruz |
uljana repica | uljana repica | uljana repica | uljana repica |