Početna 5 Ratarstvo 5 Kukuruz 5 Morfologija kukuruza

Morfologija kukuruza

Kukuruz pripada u prosolike žitarice. Korijen kukuruza je kao i kod ostalih trava, žiličast.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1
S obzirom na vrijeme formiranja, karakter rasta i ulogu razlikuju se pet tipova korijena:
  1.  Primarni ili glavni klicin korijen,
  2.  Primarni (klicin) hipokotilni korijen ili bočno klicino korijenje,
  3.  Klicino mezokotilno (epikotilno) korijenje,
  4.  Sekundarno (adventivno) ili podzemno-nodijalno korijenje,
  5.  Zračno ili nadzemno – nodijalno korijenje.


Stabljika je sastavljena je od članaka i koljenaca, odnosno internodija i nodija, cilindrična, ispunjena srčikom odnosno parenhimom (koji joj daje čvrstoću), visoka i relativno debela. Kod nas se visina stabljike kreće od  1,5 – 2,5 m ovisno o hibridu i namjeni uzgoja. Članci stabljike pokriveni su rukavcima listova u čijim se pazusima zameću točke rasta (pupovi) bočnih izdanaka. Iz ovih bočnih pupova na donjim, a posebno podzemnim, koljencima mogu se razviti sekundarni izdanci slične građe kao i glavna stabljika, koji se kod kukuruza naziva zaperci. Formiranje zaperaka karakteristika je nekih hibrida, poglavito vrlo ranozrelih, ali i neki drugi čimbenici (uvjeti tla, gustoća sjetve, način sjetve, rok sjetve, dužina dana, intenzitet osvjetljenja) imaju utjecaja na formiranje zaperaka. Iz preostalih pazušnih pupova formiraju se začeci klipova od kojih se obično 1 – 5 potpuno razvije, a nalaze se oko sredine visine stabljike.

Listovi se nazivaju prema mjestu gdje se zameću i nalaze te prema značaju i  dijele se na:
  1.  Klicini listovi, 
  2.  Pravi listovi ili listovi stabljike, 
  3.  Listovi omotača klipa ili listovi komušine.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Cvat i cvijet kukuruza: kukuruz je jednodomna biljka, čiji su ženski i muški cvjetovi razdvojeni u posebne cvati. Muški cvjetovi su skupljeni u cvat metlicu, koja se nalazi na vrhu stabljike, a ženski cvjetovi u cvat, koja se naziva klip i nalazi se u pazuhu listova.

Plod je zrno (caryopsis), koje se počne formirati nakon oplodnje. Kao i kod ostalih žitarica sastoji se od tri osnovna dijela: omotača ploda (pericarp) i u čijim stanicama se nalaze pigmenti, koji mu daju boju (crven, išaran prugama, različitih nijansi crvene, narančaste, smeđe ili bijele boje, pa čak i bezbojan), što može biti odlika hibrida; endosperma, koji se nalazi ispod pericarpa, a čine ga stanice uglavnom ispunjene škrobom te klice kao najvažnijeg dijela.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3